Хубавата Елена в Старозагорската опера и като прочит на "фалшивите новини"

1769
Хубавата Елена в Старозагорската опера и като прочит на "фалшивите новини"
Снимка: Община Стара Загора
Нетрадиционен прочит на “Хубавата Елена”, опера-буфа от Жак Офенбах, ще покаже на меломаните Държавна опера - Стара Загора, на 26 октомври.

Фалшивите новини от древността до наши дни, е отправната точка на режисьора Славчо Николов в търсенето на различен поглед към музикално произведение, което вече е класика.

Историята на Хубавата Елена, случила се преди 3600 години и записана от Омир около 600 години по-късно, е разказвана от уста на уста, украсена и до измислена. “Какво друго е това, ако не прототип на днешните фалшиви новини, които мислим за „изобретение“ на XX век?!”, казва режисьорът.

Според Славчо Николов „Хубавата Елена“ трябва се гледа с “непредубедени мисли и чувства”. Защото няма сведения дали това се е случило и в “един доминиращо мъжки, патриархален свят” Елена да е била изкупителната жертва, “която да стане заложник на цялата политическа система”.

С тази поставка режисьорът се опитва да реабилитира Хубавата Елена и да разруши стереотип, че “Хубавата Елена е жената, изневерила на мъжа си и станала причина за Троянската война.”

Старозагорската опера с три номинации за “Кристална лира”

С три номинации е Държавна опера - Стара Загора, за наградите “Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови ...

Предизвикана от идеята на Славчо Николов Хубавата Елена “да се обърне с хастара навън” в ролята на Елена на 26 октомври ще се превъплъти Антоанета Добрева-Нети. Тя споделя, че “няма да се види веселяшки спектакъл, който ще мине отгоре-отгоре по темата”. И припомня, че “Елена е царицата на Спарта. Една жена иска да спаси едно царство, но около нея има други хора, които имат пари, и те завъртат историята, а не личността”.

В ролята Парис зрителите ще видят Николай Моцов, Георги Динев е Менелай, солистът на Музикален театър - София Христо Сарафов гостува в ролята на Калхас. В ролите на Аякс 1 и Аякс 2 са актьорите от Държавен куклен театър - Стара Загора, Цвети Пеняшки и Янчо Иванов.

Диригент е Димитър Косев, сценографията - Иван Токаджиев, адаптацията на костюмите - Ана-Мария Токаджиева, консултант пластика Ромина Славова, примабалерина.

Настоящата премиера е по музикалната преработка на Ерих Волфганг Кориголд, сценична преработка - Макс Райнхард и превод Левенсон.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители