Иво Йорданов представи изложбата си “Мотиви“ в Кюстендил

1093
Иво Йорданов представи изложбата си “Мотиви“ в Кюстендил
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова
Иво Йорданов е родом от гр. Кюстендил. Още от ученик се насочва към своето призвание – изобразителното изкуство. Завършва паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство. Възпитаник е на Свилен Блажев. Висшето си образование завършва в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград, специалност „Педагогика на изобразителното изкуство”.

Участва активно в различни изложби в нашия град и в страната. Негови картини са били изложени в София –  галерия „Сезони” и „Шипка 6”, гр. Велико Търново, редовно участва в Зонална изложба  „Струма”, традиционната изложба „Кюстендилска пролет” и др. Негови картини са били изложени и в гр. Ниш – Сърбия.

Живописните търсения на художника са разнообразни. Интересни са неговите стилизирани морски пейзажи, където ни  представя майсторска техника и оригинален поглед за композиция и цветоусещане. Иво Йорданов също така рисува и икони, с които подготвя изложба през следващата седмица в Кюстендил

Йорданов е художник със свой стил и своя следа. Творбите нямат конкретни имена, а самата изложба носи семплото заглавие "Мотиви". Всяка от творбите се възприема като част от цялото въздействие, но и носи в себе си самостоятелен заряд и собствен живот. В някои от творбите в изложбата има вградени части от традиционната българска носия - колана на жените и мъжете и други интересни акценти от традиционното българско облекло.

Живописта на Иво Йорданов носи магична сила, идваща от вплетените мотиви от българската народна носия. За нашите предци носиите не са били просто облекло или вещ, в тях е втъкана цялата ценностна система и вярвания. Носиите се почитали като нещо свято, подобно на домашното огнище, земята и храма. Хармонията в композициите е постигната чрез съчетаване на цветове и форми - от нежните цветови композиции до наситените контрастни елементи и изразена фактура. И както носията е богата със символи и орнаменти, така платната на художника са наситени с различни емоции и асоциации.

За кореспондент на Actualno.com от града, художникът разказа какво послание иска да предаде, чрез изложбата си “Мотиви“, на какво го е научил Свилен Блажев и кога ще представи изложбата си на икони в Кюстендил?

Здравейте, г-н Йорданов! Разкажете ми малко повече за изложбата, какво ви вдъхнови, какво е посланието на картините?

Здравейте! Творбите в изложбата “Мотиви“ са абстрактни. Те са базирани на етно мотиви, на традиционния фолклор, на традицията, така да го наречем. Идеята и посланието на самата изложба и на самите картини е да се съхранят българските традиции и обичаи!

Страхотно послание! Вие сте възпитаник на големия художник - Свилен Блажев. Разкажете ми, на какво Ви научи той, какво Ви предаде и допринесъл ли е за вашето творчество за напред?

Категорично, да! Той ми е дал много - тласъка, началото! Той ме е научил на основите, на най-обикновените, но в същото време и най-сложните техники в изобразителното изкуство. Например натюрморт, като се тръгне от перспективата и се стигне до живопистта- той ми е дал основите, научил ме е на тези техники, които използвам и до ден днешен! Много му благодаря!

Освен, че вашите картини са представяни в различни галерии в цяла България, ваши картини са били представени и в Ниш. Това е изключително международно признание, как ви поканиха? 

Колеги от читалището харесаха мои картини, обадиха ми се и ме попитаха дали ще може да ги включат в тази изложба в Ниш. Аз разбира се, се съгласих! Това е голямо признание за мен и творчеството ми и се радвам, че то е оценено и зад граница! 

Разбрах, че рисувате и икони, нали така? А как решихте да се захванете с този малко по-специфичен занаят?

Иконите са по-търсени от останалите картини. Мисля, че причината е в това, че хората ги разбират много повече, отколкото останалите картини. За всякакви поводи се търсят и се подаряват икони - за празници, имам впредвид. Сега е момента и да Ви поканя, както и всички кюстендилци, на предстоящата ми изложба, която ще бъде съставена само от икони. Тя ще се открие на 21-ви декември от 17:30ч. в Общински драматичен театър - Кюстендил!

Страхотно! Със сигурност ще присъстваме и ще я разгледаме! Благодаря Ви, че отделихте време за нашите читатели. Пожелавам Ви успех на предстоящата изложба, а последния ми въпрос е - какво ще пожелаете на кюстендилци за предстоящите светли християнски празници? 

Пожелавам им много здраве, щастие и любов ! Това е най-важното, когато човек е здрав, всичко друго в последствие само ще дойде! Благодаря Ви и аз. Бъдете здрави ! Ще очаквам да се видим отново на 21-ви декември, от 17:30ч. в Общински драматичен театър - Кюстендил!

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители