Коронаизпитанието за Плевен започна

23115
Коронаизпитанието за Плевен започна
Снимка: Ангел Атанасов
Коронаизпитанието за Плевен започна тази сутрин след новината, че двама пациенти на пулмологията в Университетската болница „Д-р Георги Странски” в града са заразени с опасния коронавирус. Плевенските улици в неделния осмомартенски ден бяха полупразни. През входа на Първа клинична база на болницата в продължение на часове минаха само няколко малки деца с родителите им. Поставената под карантина Клиника по белодробни болести във Втора клинична база още от нощта е под охраната на полицаи, които не пускаха никой да влезе или излезе от нея. Из града тръгнаха слухове, че заразените с коронавируса са поне четирима.

Областният кризисен щаб заседава в болницата няколко часа. В работата му участва и вицепремиерът Красимир Каракачанов. Накрая ръководството на щаба излезе пред медиите и съобщи, че препоръчителните досега мерки срещу разпространението на коронавируса от днес стават задължителни.

МЗ: Спазвайте висока лична хигиена, маски да носят болните хора

Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19. Няма мяст...

И двамата пациенти, за които бе потвърдено наличието на коронавирус – мъже на 27 г. и 61 г., които са били в една болнична стая в отделението по пулмология, са добре. Под карантина са поставени и двама души от медицинския персонал на отделението. Всички, които са контактували с тези пациенти, ще бъдат допълнително изследвани.

Специалистите ще тръгнат по веригата от контакти на 27-годишния мъж, за да търсят човека, от който евентуално е тръгнала заразата, съобщи д-р Атанас Гарев, директор на РЗИ – Плевен. Той допълни, че обявената в цялата страна грипна епидемия вероятно ще бъде удължена.

„В града има рисков контингент от чуждестранни работници от Италия. Той е под наблюдение и при появата на симптоми за какъвто и да е грип, хората ще бъдат преглеждани и хоспитализирани, ако се наложи. Най-важното е хората да не изпадат в паника и да спазват правилата за лична хигиена. В Плевен се прави всичко необходимо за ограничаване разпространението на корона вируса и място за паника няма”, заяви Каракачанов. Той допълни в складовете има 200 000 комплекта временно облекло за подобни случаи. Ако се наложи, те ще бъдат предоставени на полицаите, които ще охраняват обекти, поставени под карантина.

Болницата разполага с достатъчно подготвен персонал на всички нива. Има предвидени легла, които стоят незаети и ще се използват при евентуални тежки случаи. Здравното заведение разполага с абсолютно всички необходими медикаменти за лечение на такива пациенти, увериха от неговото ръководство.

Габрово прекратява всички масови мероприятия заради коронавируса

Полиция охранява болницата в Габрово, която е поставена под карантина след потвърдените два случая на коронавирус. Няма паника и дезорг...

Всички публични мероприятия под егидата на общинската управа в Плевен се забраняват до второ нареждане. До довечера ще стане ясно дали ще бъдат затворени за посещение детските ясли и градини в града, съобщи кметът Георг Спартански.

Той допълни, че е осигурена безопасността на служителите в общинските звена, чиято работа е свързана с контакти на много хора – Център за обслужване на гражданите, Домашния социален патронаж, Звено „Гражданска регистрация”, Дирекция „Местни данъци и такси”. За служителите са осигурени маски и дезинфектанти. Препоръката е гражданите да ползват максимално възможностите за електронно обслужване. Достъпът в сградата на Общината също ще се осъществява под строг контрол. 

Георг Спартански призова съгражданите си да спазват превантивните мерки срещу разпространението на коронавируса. „Паниката и психозата са най-лошия начин, по който може да се реагира в една тревожна ситуация“, каза още градоначалникът.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
    Плевен и габрово незабавно да бъдат затворени под карантина за всичко
    : 2 !
  • CA 1.1 CA преди 4 години Профил на трол?
    Абсолютно съм ЗА да не се допускат по-вече селяци да влизат в Габрово и Плевен - строга карантина
    : 0 !