Първа награда за врачански етнографи по проект за Мито Орозов

324
Първа награда за врачански етнографи по проект за Мито Орозов
Снимка: личен архив
Първа национална награда от 10 хил. лв. за проект „ Мито Орозов – българският Хенри Форд“ спечелиха музейните работници от Етнографски комплекс "Софроний Врачански" към Регионален исторически музей.

Проектът е разработен от  Нели Димитрова и Силвия Гарванска през 2018 г.,  но те получават  добрата новина в първите дни на новата 2019, а отличието беше връчено вчера на специална церемония в Столичната градска художествена галерия. Нашите етнографи и техния проект са се състезавали сред близо още 80 разработки. Дадени са още две по-малки награди от по 5 хил. лв. за проекти с природо-научна цел.

Врачани си спомниха с почит за жертвите от бомбардировката над града през 1944 г.

Днес се навършват 75 години от опустошителната бомбардировка на Враца по време на Втората световна война. По този повод в храм „С...

Кой е Мито Орозов??? На врачани неговото име е добре известно, това е прочутият майстор на файтони, когото предпочита дори Хенри Форд, за да поръча купета за своите коли. Сделката, все пак, пропада, разсъдливият врачанин отказал, след като пресметнал, че няма да има изгода!

За да добиете представа за Мито Орозов, ето какво казва Алеко Константинов в пътеписа си "София-Мездра-Враца" (публикуван през 1897 година):

"Най-отрадно впечатление във Враца ми направи фабриката на Орозова или, по-вярно, самата личност на Орозова. Орозов?! Was is das? - ще попита гордият столичанин .

Я си снеми калпака, приятелю, поклони се на г. Орозов и пожелай да се народят в България повече такива труженици. Орозов е един беден самоук, който от правене на врачански бастони и табакери, е достигнал да строи една фабрика, в която днес той, с десетина работника, изработва най-елегантни кабриолети и файтони. Всички машини и приспособления във фабриката са дело на неговите ръце. Днес цялото Врачанско е наводнено с коли и кабриолети от неговата фабрика. .. ".

Наградата се дава от фирма" Мото Пфое" чрез  дарителска програма за опазване на културно-историческото и природно  наследство в България.

Има работни места за 200 младежи във Враца

50% от обявените 300 работни места от Бюрото по труда във Враца са за безработни с висше образование. Работодателите търсят учители, уч...

То какво ни разказа Нели Димитрова, зав.отдел "Етнография" към Регионален исторически музей:

"Помещението, в което съхраняваме превозните средства, които тогава са се наричали "модерни превозни средства", е в окаяно състояние. То е построено още при изграждането на Етнографския комплекс  1987 г. и сега има нужда от ремонти, строителство, осветление, поправка на два файтона, които да преминат реставрация, трябва да подготвим  една  мобилна изложба, която е свързана с дейността и живота на Мито Орозов, да се направят  умалени макети  на модерните превозни средства, които се намират в нашето хале. Работата ни е много и трябва да изпълним всички дейности по проекта за една година, т.е. до януари 2020. Най-голяма сума ще бъде отделена     на строително-ремонтните дейности, имаме много течове и пукнатини", уточнява Нели Димитрова.

"Догодина врачани ще имат един нов обновен музей на Мито Орозов и неговите  файтони. Когато идват тук чужденци, те се възхищават, ахкат, охкат, красиво, българско, автентично… и в един момент това се нуждае от поддръжка", допълва Нели Димитрова.

През 2018 г.с финансова помощ  от Община Враца закупихме още един файтон, реплика на файтоните на Мито Орозов. Цената на файтона е  10 940 лв. – заедно с дървената конструкция и кожена тапицерия. Сега предстои да се ремонтира с пари от нашата награда.

"Предстои ни да подготвим изложба, посветена на 160 години от рождението на Мито Орозов. Тя ще бъде показана пред врачани  в рамките на проекта  през тази година. В експозицията ще намерят място табла за живота и делото на видния майстор на файтони, както и макети на неговите превозните средства. Имаме много да вършим, но човек, като си обича работата не му тежи нищо, допълва Нели Димитрова.

Врачански деца спечелиха награда в конкурс на МВР и дариха средствата

3 деца от „Детско полицейско управление към ОУ „Васил Левски“- Враца получиха награди от националния конкурс &ld...

А вие, които не знаете нищо за този знаменит врачанин, може да посетите Етнографския комплекс във Враца. Тогава ще научите още, че Мито Орозов влиза в историята на Враца  и с друго – той е основател на врачанската популярна банка и е сред основателите на банка “Веслец”, а по-късно - и член на Софийската търговско-индустриална камара.

Широката му известност извън пределите на родния град е причина да бъде избран през 1908 г. за депутат на Великото народно събрание. Активно участва и в културно-просветното дело на Враца до деня, когато животът му завършва ненадейно и нелепо. На 30 септември 1923 г. градът е разтърсен от мощни експлозии, идващи от близкото военно поделение. Като грижовен стопанин, Орозов хуква да спасява работилницата – любота на живота му, и там го намират под развалините. Сега на негово име е наречен голям  булев

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители