Стартираха майските културни тържества в Смолян

473
Стартираха майските културни тържества в Смолян
Снимка: Анита Чолакова
От вчера с празника на село Градът започнаха майските културни тържества в община Смолян. Довечера в Регионалната библиотека ще бъде представена книгата на доц. д-р Пламен Славов „Историческа традиция и съвременни реалии на православното подвижничество и поклоничество от Русия в Света гора (ХVІІІ-ХХІ в.).

Предвидена е за 8 май изложба от фонд „Краезнание“ с дарени творчески послания, съхранени за поколенията.

Читалищата в града имат отделно свои културни събития. Държавният архив на 9 май представя книгата на Петър Маринов „Родопски книгопис. Анотации и статии от античността до 1974 г.“

В Родопския драматичен театър“ на 10 май ще гостува „Дон Кихот“ – балет на Държавната опера в Стара Загора. На 15 май в РДТ гостува балетът „Алиса в страната на чудесата“ на Държавната опера в Бургас. Същият ден има още едно балетно представление – „Спящата красавица“ .  

Изложба на 13 май  „Благотворителността през обектива“ в Държавен архив представя фоторазказ за Зефир Манчев (бай Манчо) известен с таланта си да открива вода и да строи чешми.  Тя е обвързана и с кампания за набиране на дарения, с които да се купят материали за ови чешми на бай Манчо. Организатори на проекта са фондация ВCause, Български дарителски форум, община Смолян и архивът.

Майските културни тържества включват още редица събития, между които тържествен концерт по случай  100 години от създаването на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Смилян, 180-годишнината от началото на образователното дело в Момчиловци и юбилей на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. 

Кулминацията ще е на 24-ти май, когато е предвидено шествие на деца и учители от всички училища и детски градини в Смолян.

Последното събитие за май месец е юбилеен концерт на фолклорно трио „Родопски извор“ в РДТ „Николай Хайтов“.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители