Светкавично прекратиха работата на двете кариери над Белащица

838
Светкавично прекратиха работата на двете кариери над Белащица
Снимка: Божилова
Концесиите за добив на мрамор в находищата "Белащица- участък Юг" и "Белащица" в област Пловдив се спират от днес, стана ясно от съобщение на Министерството на енергетиката. Лично го съобщи на терен над селото, което днес за пореден път протестира, заместник- министърът на енергетиката Жечо Станков, който връчи уведомителни писма на управителите на двете дружества. От години жителите на пет села край Пловдив протестират срещу работата на кариерите, замърсен с фини прахови частици е и въздухът над града, но за пръв път има реакция и тя настъпва буквално часове, след като пред община "Родопи" в града дойдоха жители на селата с поредни призиви да се прекрати тази дейност, която, между другото, е от цели 60 години.
Как стана възможно това спиране, което досега изглеждаше немислимо. Съгласно Закона за подземните богатства, министърът на енергетиката има право да спре концесионен договор при нарушение на действащото законодателство от страна на концесионера. В Министерството на енергетиката е постъпила информация за издадени три наказателни постановления на концесионера на находище "Белащица" от РИОСВ- Пловдив. Те са издадени заради извършени нарушения от страна на концесионера на разпоредбите на Закона за опазване на околната среда и Закона за чистотата на атмосферния въздух. Има и две наказателни постановления, влезли в сила, срещу концесионера на находище "Белащица- участък "Юг".

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители