Зонта Интернешънъл чества 100 години

302
Зонта Интернешънъл чества 100 години
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com
Преди сто години малка група жени се събират в Ню Йорк, с визията да помогнат на всички жени да реализират по-голяма равнопоставеност, като използват индивидуалния си и колективен опит в услуга на своята общност.

Тяхната визия става Зонта Интернешънъл (Zonta International), организация, която е нараснала до повече от 29 000 членове в 63 държави по света, работещи заедно, за да превърнат равенството между половете в реалност за жените и момичетата по целия свят.

Днес Зонта е световно обединение на жени с мисията за чест и овластяване на жените чрез правно застъпничество и като им служи. Работи за свят, в който правата на жените са разпознати като човешки права. Свят, в който всяка жена може да изяви своя пълен потенциал. Свят, в който жените имат равни възможности с мъжете, за да определят настоящето и бъдещето. В такъв свят жените няма да се страхуват от насилие.

 

 

На 8 ноември 2019 г. Зонта Интернешънъл ще отпразнува стогодишния си юбилей. По този повод организацията реализира празнична програма, която започва от 2018 г. в Йокохама, Япония и завършва през 2020 г. в Чикаго, САЩ.

На специална пресконференция на 27 октомври 2018 г. Зонта България даде старт от старопрестолния Търновград на тържествата по случай 100 годишнината на Зонта Интернешънъл, с обявяването от Зонта-клуб Велико Търново на програмата за честванията в периода м. ноември 2018 - ноември 2019 г. В пресконференцията взеха участие Красимира Косева – президент на Зонта клуб – Велико Търново, д-р Йорданка Томова - вицепрезидент на клуба, Дешка Рачевец – основател и и директор на Район 05, Ели Александрова, арх. Румяна Брайнова, Галя Банкова и Дарина Узунова. Зонта-клуб Велико Търново е основан на 28 октомври 2002 г. Той е сред най-добре работещите клубове и инициатор на приза “Кавалер на жълтата роза”.

Клубовете на Зонта в България, Македония и Румъния – район 05 на Област 30, обединяват жени, изявени в своята  професия, които  работят за  издигане статуса на жените, за  защита на правата им и овластяване. Те ще участват както в общите мероприятия, така и в местните  изяви на ниво клуб.

В знак на уважение към Зонта Интернешънъл и по повод 100 годишнината в дейността на организацията, семейството на големия български писател Йордан Радичков дарява 100 тона книги в подкрепа на инициативата "Образование за бъдещето". Дарението включва художествена, специализирана и  научна литература, която чрез клубовете в България ще достигне до различни читалища, училища и университети.

„Зонта клубовете в България, които са осем, ще популяризират книжното наследство като посланици към хората по проекта „Радичкови даряват сто тона книги“.  За Велико Търново вече са получени 137 заглавия, които ще бъдат предоставени на най-големите хранилища в регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ и Държавния военно-исторически архив“ – заяви г-жа Косева.

Основните мероприятия в богатата и разнообразна тържествена програма на Зонта Клубовете в България, Македония и Румъния, посветена на 100 годишния юбилей, бяха представени от г-жа Дешка Рачевец, както следва:

Пътуваща изложба „Зонта алея на развитието на статута на жената за последните 100 години". Представя дейността на  клубовете на Зонта в България, Македония и Румъния. Стартира във Велико Търново на 27 ноември 2018 г., след което ще бъде експонирана в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Скопие, Букурещ, Плоещ и Валей Праховей.

Балканска конференция на тема „Жените на Балканите в следващите 100“, през м. март 2019 г. в гр. Стара Загора. Конференцията се организира в партньрството с Община Стара Загора. Тя е посветена на проблемите с насилието, трафика и миграцията: „Кибер престъпление срещу жени и момичета – новата форма на насилие“; „Жените на Балканите – най-честите жертви на трафик на хора в ЕС“; „Край на бедността -  цел №1 в целите за устойчиво развитие на ООН“; „Социален статус на  жените на Балканите в следващите 100 – предпоставки  за подобряването“. В Конференцията ще участват  говорители и модератори от Зонта Интернешънъл, ООН, жени-евро депутати и др. жени на ръководни и обществено-политически постове, както и други неправителствени организации със сходна дейност.

Издаване  на Книгата „Аз съм ...“  - което ще съдържа информация за 100 жени с принос към историята на организацията, техните постижения и роля за развитието на нашия свят. Книгата ще  представлява луксозно издание, отпечатано от издателство „Фабер“, и ще бъде представена официално във всеки град със Зонта клуб.

Балкански маратон – маратон с леки автомобили, пилотирани от жени Зонтианки. Колите ще преминат през 11-те градове със Зонта клубове в трите държави. Автомаратонът ще тръгне от  Скопие и  ще завърши в гр. Велико Търново с посрещане на участниците и пресконференция за  финала. 

Издаване  на календар, който проследява всички важни събития не само у нас, но и по света в юбилейната за Зонта година.  Календарът ще съдържа снимки на рисунки от проекта на Зонта клуб Варна „Свободата да бъдеш“ ще посочи всички важни дати на Зонта, за клубовете и 100 годишнината на организацията.

Издаване  на Пощенска марка “100 години ЗОНТА” съвместно  с Министерството на транспорта и съобщенията и Националния филателен съюз.

Връчване на 100 стипендии на момичета и млади жени, които да бъдат подпомогнати в тяхното развитие. 

"През тази година търновката Яница Дойкова спечели голямата награда в размер на 1000 евро сред участници от девет държави, което е наша гордост – отбеляза г-жа Ели Александрова. - Във Велико Търново за двете години ще бъдат раздадени 4 стипенди на момичета с отличен успех с изявено присъствие в обществения живот и активност по проблемите на Зонта Интернешънъл.- уточни тя.

Please wait while image is uploading...

140 години от началото на военното образование в България и откриването на първото военно училище

На 26 и 27 ноември 2018 г. във Велико Търново се проведоха честванията по случай 140 годишнината от началото на военното образование в ...

Акцентите в програмата на Зонта клуб - Велико Търново са:

Месец ноември 2018 г. – пътуваща изложба „Зонта алея на развитието на статута на жената за последните 100 години“;

Месец декември 2018 г. - серия образователни лекции в училищата по темата за насилието над жени и  противодействието срещу  него, свързани с проекта „Училище  на  живота“; залепване  на  стикери „НЕ на насилието над жени“ в автобусите  на  градския  транспорт; организиране на национален лекоатлетически турнир на стадион „Ивайло“ под надслов „Заедно  срещу  насилието“, съвместно  с община Велико Търново и Спортен клуб „Етър Академик“; раздаване  на торбички в супермаркетите в гр. Велико Търново с логото  на годишнината.

Месец февруари 2019 г. – проект „100 х 100 по здрави“, включващ организирането на безплатни прегледи в кабинетите кардиологичен, очен и гинекология;

Месец март 2019 г. - официално честване  на  8 март - деня  на Зонта с коктейл и връчване на приза „Кавалер на жълтата  роза“ за най-добър партньор. Жълтата роза е символ на фондация Зонта Интернешънъл, която подкрепя дейността на организацията в световен план; Участие в националната Балаканска конференция в гр. Стара Загора, посветена на проблемите с насилието над жени, трафика и миграцията;

Ще попречи ли КЗК на Велико Търново да спечели проект?

След като вложи огромна енергия и проведе безпрецедентен архитектурен конкурс с 62-ма участници в него, сега община Велико Търново е пр...

Месец април 2019 г. - поставяне на пейки на оживени      туристически места и женски  фигури, емблема и знак на 100 г. Зонта Интернешънъл; залесяване на 100 дръвчета „Грийн Зонта“;

Месец май, 2019 г. - пленер със студентки и ученички с изложба от творбите им, посветени на жената майка - социално активна личност; серия образователни лекции по проекта „Училище на живота“ за правата на жените и децата, защитата и противодействие на отрицателните явления в училища, медицински  колеж, ВТУ, Военен Университет и  др.

Месец юни 2019 г. – провеждане на инициативата „Бяло  лято“ със серия от мероприятия за популяризиране на 100 годишнината; представяне на юбилейната  пощенска  марка 100 години Зонта.

Месец октомври 2019 г. - посрещане във Велико Търново на участниците в Балканския маратон с леки автомобили.   

Месец ноември 2019 г. - дни  на активност „Не  на  насилието“, които включват символично осветяване на крепостта Царевец в жълта светлина и представянето на  книгата  „Аз съм ...“.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители