Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

100 % скок на картофите очакват производителите

28 май 2022, 17:30 часа • 4325 прочитания

100% скок в цената на картофите очакват картофопроизводителите. Причината основно е в скока в цените на торовете, предава БНТ. 

"Поскъпването на торовете, препаратите и горивата са толкова осезаеми, че разходите вече са непосилни за всеки картофопроизводител". Това заяви пред БНТ Тодор Джиков, председател на Национална асоциация на българските картофопроизводители.

"Открито заявяваме, че едва ли ще можем да си позволим да завършим годината, тепърва започват още по-сериозни разходи. Апелирам към МЗ, МС, министерство на финансите да направим всичко необходимо, за да спасим производителите от фалит", обясни той. Според него, над 50% от производителите няма да могат да покрият разходите си.

Единственият начин да се защитим са протестите, допълни той. Апелираме и към българските мениджъри на вериги да ни подкрепят и да избират български картофопроизводители като доставчици, заяви той. 

"Днес разбрахме, че догодина вече няма да участваме като картофопроизводители в обвързана подкрепа за европейски субсидии, така че очакваме помощ. За нас от 300 до 400 лв на декар трябва да е подкрепата. Говоря за истинските производители", заяви още Джиков.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес