Адемов очаква коледните надбавки да са по 50 лева на пенсионер

33762
Адемов очаква коледните надбавки да са по 50 лева на пенсионер
Снимка: БГНЕС

Моите очаквания са коледните надбавки да са по 50 лева на пенсионер, но не изключвам възможността да бъдат и по-малко. Това каза пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, предаде "Фокус”.

„Аз съм категорично против диференцирането на тази надбавка, защото диференцирането предполага противопоставяне, което и без това го има между тези, които получават и тези, които не получават. Справедливият вариант е колкото и да е тази надбавка, да бъде в един и същи размер”, посочи министър Адемов.

Поне 50 млн. лева трябват за коледни добавки за пенсионерите, казва Адемов

Около 50 млн. лева ще са необходими за коледни надбавки на пенсионерите с най-ниски пенсии, каза пред журналисти в Народното събрание м...

„Коледната надбавка няма как да бъде предвидена в бюджета на държавното обществено осигуряване, нито в държавния бюджет. Тя винаги е резултативна величина, която се образува или от преизпълнение на приходи, или от съкращаване на разходи. Годините са тежки, виждате как вървят приходите и в този смисъл разчитаме на ограничаване на разходите”, каза още Хасан Адемов.

„Всички сме ентусиазирани на тема да намерим тези пари, въпросът е какъв ще бъде размерът на тези плащания”, подчерта министърът.

Нашата идея е да подпомогнем всички пенсионери, но с възможностите, които имаме към днешна дата, това не е възможно. Ориентираме се към едно подпомагане на пенсионерите с размер на пенсиите под линията на бедност за следващата година – 251 лева. Това означава, че става въпрос за малко над един милион пенсионери, които получават пенсии под 251 лева, допълни Адемов.

„Най-справедливият начин е всички, които получават пенсии под този размер, да получат еднакъв размер на надбавката, тъй като този размер на надбавката по никакъв начин не е свързан с техния осигурителен принос”, добави министърът.

Заплата от 340 лв. ще струва на бизнеса 7 млн. лв.

Вдигането на минималната заплата от 310 лв. на 340 лв. от 1 януари ще струва на бизнеса още 7 млн. лв. разходи на месец. Тази сума е п...

„Това са пари от икономии на отделните ведомства – добър пример в това отношение даде Народното събрание. Надявам се всички министерства да отделят от направени икономии в края на годината от нереализирани разходи предимно за сметка на издръжката, а не за политики, да се опитаме да съберем необходимия ресурс, който се очертава – около 50 милиона лева”, заяви Адемов. По думите му окончателното решение вероятно ще се оформи към 15 ноември, когато е последният срок, в който Националният осигурителен институт ще може да се справи с изпълнението на задачата декември пенсионерите да получат тази надбавка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com