АЕЦ "Козлодуй": КПКОНПИ не е открила корупция при санкционираните по "Магнитски"

3058
АЕЦ "Козлодуй": КПКОНПИ не е открила корупция при санкционираните по "Магнитски"
Снимка: АЕЦ Козлодуй

На 19 декември 2022 г. Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) тихомълком е приключила проверка за корупция срещу бившия директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов. На 10 февруари той бе санкциониран от финансовото министерство на САЩ по глобалния закон „Магнитски“ заедно с още 4 българи.

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) откри корупция и в действията и на друг бивш директор на АЕЦ-а – Иван Генов. Само че за разлика от Вашингтон, КПКОНПИ не намира нищо.

Магнитски и "златните кокошки" на руското лоби в България

Когато социалистът Кристиан Вигенин коментира по БНР втория списък санкционирани по закона “Магнитски” като “атака по...

Комисията започна разследване срещу Николов преди около година след сигнал срещу него и друг бивш директор – Наско Михов. В него се твърди, че те са сключвали договори, които облагодетелствали свързани с тях фирми. Двамата бяха освободени от Съвета на директорите миналия август, след като служебното правителство на Гълъб Донев встъпи в длъжност. Преди дни служебният енергиен министър Росен Христов заяви, че е сменил борда, тъй като властта е имала „данни за корупция“.

Докато е работила по сигнала, КПКОНПИ е установила, че срещу Николов и Михов има и други „компромати“. В тях се твърди, че двамата са манипулирали обществени поръчки на атомната централа, за да облагодетелстват фирми, близки до тях. Назначавали и свои хора на високоплатени постове, без те да имат необходимия опит, гласят „компроматите“, цитирани от „Дневник“.

Твърди се, че не е имало истински обществени поръчки, а „инхаус“ процедури. Цитират се конкретни договори и имена на фирми, но в документацията, качена в сайта на КПКОНПИ, имената са заличени.

Според сигнала – под натиска на двамата разследвани от комисията директори бил подписан договор за 12 млн. лв., който се определя за съмнителен. През 2021 г. пък бил сключен контракт, неизгоден за АЕЦ-а, със свързана с Николов и Михов фирма. Цената на сделката била над 2 млн. лв. Служители на централата били принуждавани да подписват и документи със задна дата, според сигнала.

В крайна сметка проверката приключва тихо месеци преди санкциите от финансовото министерство на САЩ. КПКОНПИ не открива нищо престъпно. Инспекторите потвърждават, че наистина има фирми контрагенти на АЕЦ-а, създадени малко преди да получат поръчките. Те обаче не са успели да намерят съмнителни връзки между директорите и частни бизнеси.

Координаторът на санкциите на САЩ: Съдебната реформа да е приоритет №1 в следващия парламент

САЩ искат от България следващият парламент да разгледа приоритетно законопроект за съдебната реформа и да го гласува максимално бързо. ...

От комисията твърдят, че ако е имало нарушения с превъзлагане на дейности и ако е имало натиск върху служители, това не може да бъде разследвано от КПКОНПИ, а от други органи. Дали комисията е сезирала други органи, остава неясно.

Припомняме, че Николов, Генов и бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров бяха санкционирани от САЩ по „Магнитски“ заради „корупция, свързана с енергийни договори“.

"Овчаров многократно се е замесвал в корупционни енергийни договори с руски енергийни компании, като е получавал подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирани цени за руски газ и ядрено гориво, както и за подкрепа на поръчки в АЕЦ "Козлодуй", се казва в съобщението на OFAC. Министерството на финансите на САЩ твърди, че Румен Овчаров е получил "над 5 милиона евро в офшорни банкови сметки, откакто е служил като министър на енергетиката" (2005-2008).

Според разследването на американците - договорите за руско ядрено гориво, по които са преговаряли подставени лица на Овчаров, са увеличили разходите на АЕЦ "Козлодуй" с до 50 млн. евро.

Николов и Генов също са директно обвинени в корупция - за това, че са се съгласили да получат 5 милиона лева подкупи от чуждестранни мениджъри в сферата на ядрената енергетика в замяна на гаранции за договори с "Козлодуй".

Бабикян: И Бойко Борисов е посочен в списъка „Магнитски“, но не директно

Корупцията е вредна за всички. Дава ни се ясен политически знак. България е чудовищно корумпирана. Това заяви Арман Бабикян в ефира на ...

"Дори след напускането на поста изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", Иван Генов е поискал 3 млн. лв. подкупи от български мениджъри, за да улесни преразглеждането на поръчки на АЕЦ в полза на техните компании", се казва в съобщението. ОЩЕ: Иван Генов: Как САЩ знаят за разговор между двама в една сауна, за да ме вкарат в "Магнитски"?

Другите две нови български попълнения в списъка "Магнитски" са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов и председателят на движение "Русофили" Николай Малинов.

ОЩЕ: Владислав Горанов: Член съм на ГЕРБ, оценката на САЩ за мен е притеснителна и разочароваща

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com