АЕЖ призова френските власти да внимават като съдействат на прокуратурата ни за Атанас Чобанов

6584
АЕЖ призова френските власти да внимават като съдействат на прокуратурата ни за Атанас Чобанов

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) следи с особено внимание действията на прокуратурата, свързани с журналисти, доколкото това може да има пряк ефект върху тяхната професионална работа и смразяващ ефект на автоцензура в колегията, предупреждава в своя официална позиция асоциацията.

В четвъртък Специализираната прокуратура издаде европейската заповед за разследване срещу главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов (бел. ред. - самият Чобанов обяви във Facebook, че не е главен редактор на сайта за журналистически разследвания)

При разглеждането на тази заповед френските власти е добре да имат предвид следните обстоятелства:

– влошената медийна среда в България, констатирана от редица международни организации;

– проблемите със съдебната власт в България и корупцията по високите нива в държавата;

– структурният проблем с прокуратурата и липсата на отчетност на главния прокурор, отбелязван многократно в становища, препоръки и доклади на Европейската комисия и Съветът на Европа;

– фактът, че през май 2019 г. "Биволъ" излезе публикация, разкриваща имотна придобивка на главния прокурор Сотир Цацаров и повдигаща редица въпроси, които нямат отговор;

– фактът, че след тази публикация по анонимен сигнал срещу Чобанов и Йорданов започна проверка от Върховна касационна прокуратура;

Нещо повече, прокуратурата излъчва противоречиви сигнали с действията си. В сряда (31 юли) наблюдаващият разследването прокурор Евгения Станкова заяви, че има данни за комуникация със собственика на "Биволъ", който видно от търговския регистър е Асен Йорданов. Днес прокуратурата вече твърди, че доказателствата са относно главния редактор на изданието.

Журналистите се ползват със защита на източниците си и тяхното разкриване може да стане само при изключителни обстоятелства. Опасенията са, че при подобно разследване върху конкретната медия "Биволъ" може да бъде оказан неправомерен и непропорционален натиск да разкрие потенциални източници на журналистическите си разследвания.

В публични изявления пред bTV и БНР самият Атанас Чобанов заяви, че е готов да съдейства на френските власти, и че смята, че "прокуратурата се опитва да пришие "Биволъ" към някакво дело, по което могат да поискат със СРС-та и с други методи да разберат по какви теми ние работим. … Има целенасочено действие на прокуратурата, с което тя иска да ни злепостави и да получи достъп до нашите данни".

Съгласно българското, френското и европейското законодателство изпълняващият орган има право да откаже изпълнението на заповед за разследване, ако това може да доведе до нарушаването на човешки права, гарантирани от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, Договора за функциониране на Европейския съюз и Хартата на основните права на ЕС.

Абсурд

Във връзка с хакерския скандал, във Facebook доста се обменя и обява за работа на поста системен администратор в Държавна агенция "Електронно управление". Предлаганата заплата е ... 660 лева бруто, за позиция в София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество