Антон Станков: Отмяната на съкратеното производство ще коства големи разходи на държавата

3571
Антон Станков: Отмяната на съкратеното производство ще коства големи разходи на държавата
Снимка: iStock/Guliver

Отмяната на съкратеното производство ще коства големи разходи на държавата. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ адвокат Антон Станков, бивш министър на правосъдието. Той уточни, че това е световна практика и съкратеното производство не е наш патент.

"Ако тотално бъде отречено съкратеното производство ще се натовари другата процедура – споразумението с Прокуратурата. Това крие рискове. Може би ще се прояви и корупционен натиск. Ще коства големи разноски на държавата. Излезе информация, че Висшия съдебен съвет в последните години всеки път е искал по 10% увеличение на средствата. Ако отпадне ще поискат почти двойно", обясни още адвокат Станков. По думите му до момента е имало и популистки предложения.

Предложение: Не повече от 1/5 намаление на присъдата при тежки престъпления

С промените в Наказателния кодекс ограничаваме възможността да се редуцира наказанието. Това каза в интервю за БНТ министърът на правос...

"Предложението от Министерски съвет и от Министерство на правосъдието звучи разумно - да се преценява от съда“, каза още Станков. Адвокатът каза, че само с промени в законите няма да се решат проблемите. Трябва да се контролира изпълнението им. Бих наложил мораториум върху промените в закони и вътрешен мониторинг как да се изпълняват“, допълни още адвокат Станков.

Според адвокат Людмил Рангелов, ако съкратеното съдебно следствие отпадне, има съвсем реална възможност да станем свидетели отново на много дълги процеси.

"Притеснявам се, че ако да кажем, след няколко дни бъде извършено тежко убийство, тогава близките на пострадалите вероятно след 5-6 години отново ще протестират за това, че наказанието твърде много се е забавило. За да се стигне до истината трябва да се спазват определени процедури, те не са просто формални. Истината трябва да бъде установена по несъмнен начин, без никакви колебания", обясни адвокат Рангелов в интервю за БНТ.

По въпроса дали в България може да бъде въведено смъртно наказание, той обясни, че като член на ЕС, никой в страната ни не може да бъде осъждан на смърт и екзекутиран. Избираме - или ЕС, или смъртно наказание, няма друг вариант, категоричен е правозащитникът.

Антон Станков: Софийският затвор трябва да бъде изваден от центъра на столицата

Държавата трябва да реши дали ще допусне публично-частно партньорство при строеж на нови затвори. Това заяви за радио „Фокус&ldqu...

"Това, че ще се ограничи съкратеното съдебно следствие няма да повлияе на честотата и тежестта на тези престъпления, на самите извършители. Убийците не познават закона, те действат инстинктивно, първосигнално, допълни адвокат Людмил Рангелов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com