БОЕЦ: TELUS прекратява договора с Facebook

16219
БОЕЦ: TELUS прекратява договора с Facebook
Снимка: TELUS International Europe

TELUS - фирмата, модерираща българската секция на социалната мрежа Facebook прекратява договора си с META (компанията майка на Facebook). Това заяви пред Actualno.com Георги Георгиев от сдружение "БОЕЦ", което организира вчерашния протест пред компанията в София, под надслов "Стоп на цензурата на TELUS и Meta".

Георгиев заяви, че информацията е от техни източници, които отказа да разкрие:

"В момента тече процес по разтрогване на договора, който вероятно ще бъде финализиран до дни. По-вероятно МЕТА прекратяват договора с ТELUS", уточни той.

По думите му това е "важна спечелена битка", но по-важното е, че трябва да се работи по промяна на законодателството, регулирането на социалните мрежи и правата на гражданите в тях. Георгиев сподели, че "БОЕЦ" дори са готови със законопроект, касаещ това, който ще предложат за внасяне в Народното събрание.

Actualno.com също потърси връзка с TELUS и очаква официална позиция по въпроса.

Преди време в Студио Actualno бившият вече министър на първото у нас Министерство на електронното управление - Божидар Божанов - разказа, че се подготвя Акт за цифровите услуги, касаещ модерацията на социалните мрежи в ЕС. Това ще е европейско законодателство, като основна част от него е за начина на модерация на съдържание в социалните мрежи – механизмите за това трябва да са по-прозрачни. Божанов беше категоричен, че на европейско ниво има далеч по-голям шанс корпоративни гиганти като Facebook да бъдат принудени да променят някои свои политики. Той нееднократно е споделял, дори публично, че комуникацията му с Facebook дори и като министър е била много трудна.

Вчера, в следобедните часове десетки граждани излязоха на протеста пред сградата на TELUS на столичния площад "Македония", за да изразят недоволството си от блокирането на профили, по думите им - заради изразяване на политически позиции или такива в подкрепа на Украйна. Протестиращите залепиха листове с надписи "Стоп на цензурата на TELUS и Meta" на входната врата на офиса на компанията.

От блокиране в мрежата и то несправедливо се оплакват редица общественици като Христо Комарницки, Манол Глишев, Иво Балев, Евгений Дайнов, Николай Слатински, Теодор Ушев, Радослав Бимбалов, Георги Георгиев от "БОЕЦ" и много други. В репортаж на Аctualno Христо Комарницки коментира, че Facebook наказва свободата на словото анонимно и произволно. Репортажът вижте ТУК!

Модерацията на Facebook винаги е била неособено ясна, не само в България. Според доклад на NYU Stern отпреди 2 години Facebook прави по 300 хил. човешки модераторски грешки всеки ден.

През 2019 г. Facebook откри свои офис у нас, който се управлява в партньорство именно с TELUS. Компанията обаче отказва да дефинира каква точно дейност извършва за социалната мрежа. Служителите твърдят, че модерират, но не са отговорни за блокирането на профили. Колегите от сайта за разследваща журналистика Bird.bg твърдят друго - че не толкова алгоритми, а човешкият фактор играе основна роля при модерацията в България. Техни източници казват, че понеже пазарът в България е незначителен, автоматизацията за него не е изгодна. Според бивши служители на фирмата, няма сериозна система за филтрация, базирана на изкуствен интелект. Всичко почива на докладване от потребители като в доброто старо време на Държавна сигурност.

Иначе - още минaлата година се говори, че МETA се кани да съкращава масово свои служители навсякъде по света - дори такъв процес беше обявен: Зукърбърг съкращава 11 000 служители на Meta. Това най-вероятно ще засегне и офиса на компанията у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com