Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП отрича да има рестриктивност в новия Законопроект за МВР

09 декември 2013, 09:43 часа • 26790 прочитания

В новия Законопроект за МВР не говорим увеличаване на полицейските правомощия, не говорим и за нарушаване на човешките права. Това подчерта в сутрешния блок на bTV червеният депутат Атанас Мерджанов, председател на Комисията по вътрешните въпроси в Народното събрание, която е водеща по законопроекта.

Тепърва законопроектът ще бъде обсъждан и приеман – ще има консултации със синдикатите, с граждански организации, ще има дебат в комисията и чак тогава гласуване на ниво комисия и парламент, подчерта Мерджанов.

Искам и да подчертая, че протестите в България в момента подлежат на урегулиране от Закона за митингите и манифестациите, а там чл. 150 по нищо не се различава от чл. 63 в новия Законопроект за МВР, каза Мерджанов. Червеният депутат посочи, че преди няколко седмици депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов заговори за вдигане на правомощията на вътрешния министър, а това не се случи.

Същевременно Красимир Ципов изрази несъгласие с тезата на Мерджанов. Той посочи, че точно чл. 63 е проблемен – сега се предвижда като полицейско правомощие вътрешният министър да издава заповеди за временни ограничения при съмнение за извършване на престъпления или нарушения на обществения ред, както и при непосредствена опасност от безредици, като изключения са само стачките, събрания, митинги и манифестации. Този текст го има 1997 година, но досега това беше разпоредба за превантивната дейност.

Протестът като форма на обществено мероприятие не е уреден в българското законодателство, смята Ципов. Законът за събранията, митингите и манифестациите е от 1990 година т.е. той е остарял, казва депутатът от ГЕРБ. Самата дума „протест” липсва в този закон от 1990 година, липсва и сега. Искаме като изключение да бъде добавена и думичката „протест”, подчерта Ципов.

Атанас Мерджанов заяви, че по този въпрос явно засега няма да има съгласие между управляващи и опозиция. Двамата депутати спориха и дали е законно полицаите да събират лични данни на протестиращи. Мерджанов каза, че тази поправка е приета от ГЕРБ, а Ципов опонира, че червеният депутат не прави разлика между полицейска регистрация и събиране на лични данни.

Според Красимир Ципов е скандално да се отнемат правомощията на президента при назначаването на главния секретар на МВР, докато Мерджанов посочи, че политическата отговорност на вътрешния министър и на Министерския съвет е по-важна и те носят отговорността с назначението на секретаря на МВР.

Припомняме, че последният голям протест на "Ранобудните студенти" от миналата седмица беше точно срещу Законопроекта за МВР.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес