Дори защитниците му вече не го искат - ето кои от ВСС настояват за сваляне на Гешев

14006
Дори защитниците му вече не го искат - ето кои от ВСС настояват за сваляне на Гешев
Снимка: БГНЕС

След като членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) внесоха искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев стана ясно и кои са точно шестимата от прокурорската квота, подписали искането. Предложението им идва ден след като кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел обяви, че ако заеме поста, ще поиска правосъдният министър в кабинета й да поиска освобождаването на Гешев. Същият ден ДПС подкрепи заявката й. В този смисъл прави впечатление, че шестимата съдии са свързани именно с парламентарната квота във ВСС.

Предложението е мотивирано подробно и подписано от шестима членове - Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова

Кои са те?

До момента имаше две различни гласувания във ВСС за отстраняването на Гешев първо през 2021 г., а след това и през 2022 г. Те бяха по искания на двама различни министри на правосъдието - Янаки Стоилов и Надежда Йорданова. До момента главният прокурор Иван Гешев се ползваше с пълната подкрепа на прокурорската колегия на ВСС и с тази на мнозинството от съдийската колегия.

ОЩЕ: Ето как се освобождава главен прокурор

Подписалите предложението за освобождаване на главния прокурор са Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, които са избрани по предложение на ГЕРБ от парламента. Светлана Бошнакова също е от парламентарната квота, избрана с номинация на БСП. Йордан Стоев е номинация на Обединени патриоти, а Георги Кузманов и Огнян Дамянов са в съдебния съвет, избрани от своите колеги обвинители.

Всички досега са заемали позиции в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев, всички те досега гласуваха в подкрепа на обвинител №1 при избора му и го защитиха при двете процедура за отстраняването му. 

Сред знаменателните казуси, по които са работили шестимата съдии, е този, свързан с депутатът от ДПС Делян Пеевски. През 2015 г. стана известен като прокурорът потвърдил отказа на СГП да разследва депутата Делян Пеевски по сигнал на "Протестна мрежа" - това е именно Йордан Стоев. През 2012 г. бе кандидат за шеф на Софийската апелативна прокуратура, но не беше избран.

ОЩЕ: "Над Гешев е само Борисов": Реакциите след искането за сваляне на главния прокурор

От изброените пък Калина Чапкънова е сред най-популярните лица - два мандата шефка на окръжната прокуратура в Бургас и наблюдаващ прокурор по делото "Сарафово". То се смята за един от успехите на държавното обвинение. В свои интервюта преди години някогашният втори в ГЕРБ Цветан Цветанов е споделял, че депутатите на ГЕРБ са препоръчали Чапкънова за ВСС.

Историята помни

Припомняме, че на 14 ноември 2019 година пленумът на Висшия съдебен съвет прегласува избора на зам.-главния прокурор Иван Гешев за нов главен прокурор. Това стана със 17 гласа от 24 гласували, при общо 25 членове на ВСС. За избора са необходими поне 17 гласа.

В денят на избора обаче станя ясно, че един от съдиите, Атанаска Дишева, е получила заплаха от Гешев. След като гласува против избора на Гешев тя получи реплика, че можела да развие "добра политическа кариера".  Самата тя определи думите към нея като заплаха

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com