Експерт: Бруцелозата може да се появи отново при пациент, който веднъж се е излекувал

4741
Експерт: Бруцелозата може да се появи отново при пациент, който веднъж се е излекувал
Снимка: Gettyimages

Бруцелозата може да бъде много опасна за здравето на хората и има голям риск заболяването отново да се повтори. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести, пред "Фокус".

Той потвърди, че 27 са към момента случаите на заразени хора с бруцелоза в страната. Очаква се днес да станат ясни резултатите от взети проби в Плевенско.

Нови 5 души от град Рила са заболели от бруцелоза

Още пет души от град Рила са болни от бруцелоза, показват последните резултати от изследванията. Животните в Рилския манастир, при кои...

„Лечението на бруцелозата е дълъг курс от антибиотици, които се дават или последователно, или в комбинация. Правят се известни схеми, така че да се намали рискът от повторна поява на заболяването. За това заболяване е много характерно, че може да се появи отново по повод или без повод“, добави експертът.

„Поводът може да е, да речем, следващата година човекът се заразява с грип и въпреки че през лятото се е лекувал няколко месеца с антибиотици от бруцелоза, тя отново да се прояви“, каза още професорът. Той обясни, че симптомите на заболяването са висока температура, нощно изпотяване и загуба на тегло.

Проф. Кантарджиев е категоричен, че ваксината срещу бруцелоза при животните е много опасна и води големи стопански загуби. По отношение на установената зараза с антракс той заяви, че болестта не е сериозна заплаха, стига да се предприемат необходимите мерки. Според експерта месото и млякото трябва да са преминали добра термична обработка преди употреба, за да се избегне заразяване с антракс или бруцелоза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com