Георги Чолаков: Докато не падне строителната забрана, по морето няма да се строи

2614
Георги Чолаков: Докато не падне строителната забрана, по морето няма да се строи
Снимка: БГНЕС

"Въпросните дюни, за които се твърди, че са защитени, са нанесени по-късно на кадастралната карта. Някой навремето не е нанесъл тези дюни. Ние в момента не казваме дали ще има строителство или не. Просто проверяваме дали разрешението за строителство от 2007-ма година е законосъобразно към този момент. Докато не падне строителната забрана от 2014 г., там няма да се строи". Това заяви пред bTV председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков по повод разрушаването на дюните на плаж „Корал“.

"Реагирахме остро, защото публикациите бяха, че Върховният административен съд е разрешил строителството на плаж "Корал". Историята се разви през 2006-2007 година, когато са дадени тези разрешения за строеж. Към този момент РДНСК Бургас не е реагирала по никакъв начин", допълни Чолаков. Той допълни, че това, което се случва по Черноморието не е добре и е важно да се установи дали е законно.

Има нарушения за строежите по Черноморието, на Корал още не може да се строи

"Не можем да говорим за безспорни нарушения, а за липса на необходими документация или наличие на частична такава". Това каза директоръ...

"В практиката си съм имал много казуси за строителство по Черноморието. Държавата отскоро взе да мисли за тези дюни, отскоро защитава своите природни забележителности. Собственикът, който има дюна, тя е изключителна държавна собственост, и държавата трябва да обезщети собственика. Държавата трябва ясно да е разписала къде не може да се строи и да се знае предварително. И предприемачите имат права", смята съдията.

Относно ситуацията във Върховния административен съд, той обяви, че е направил всичко възможно да има прозрачност в институцията. Запитан за колегата си Лозан Панов, Чолаков заяви, че с него са в добри колегиални отношения.

Същевременно кметът на Царево Георги Лапчев обяви, че докато е на поста, ще се бори да не се строи в Корал, защото туристите ясно показали, че не искат бетон. Освен това добави, че общината не може да обезвъзмезди инвеститора Сава Чоролеев, който сам заяви публично, че това е правовата държава.

"Преди повече от 15 години управлението на държавата е взело решение, че цялото това Черноморие ще има точно такъв характер, че ще започне да се строи – за цялото море говоря. И тогава са стартирали стотици процедури. Разбира се, настъпват промени, идва ново управление на държавата, обществото става много по-чувствително към екологията, но така или иначе процедурите са стартирали и затова напълно резонно е в момента Върховният съд да отсъжда точно това, защото той следва закона”, коментира кметът.

Ще се строи ли на Корал - съдебно решение разбуни духовете

Ще може или няма да може да се строи на популярния къмпинг Корал при Царево? Този въпрос отново стана актуален след излязло решение на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com