Георги Лозанов има доверие в българските медии

12450
Георги Лозанов има доверие в българските медии
Снимка: БГНЕС

"Вярвам, че големите медии и този път ще имат балансиран тон в предизборната кампания." Това заяви в предаването „Неделя 150" по БНР председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов.

"Съществува европейска препоръка за балансирано и равнопоставено отразяване на кандидатите в кампанията. Тази препоръка големите медии в България години наред при различни избори спазват. Но понеже последната година се забелязва една тенденция електронните медии, включително по-големи телевизии, да заемат политически позиции - отделни предавания или водещи. Затова имам безпокойство да не би този път и то точно за евроизбори да не успеем да спазим препоръката на ЕС и да изберем евродепутати срещу европейските ценности за медийно поведение. Затова специално поставих акцент на това", поясни Лозанов.

"Имам доверие в българските медии. Вярвам, че няма да се случи така. Имаме мониторинг - това беше темата на споразумението, което подписахме с ЦИК. Сега вече трябва да правим този мониторинг и той почти, математически, ще може да покаже дали и по какъв начин в медиите е имало политическа зависимост", коментира той.

Запитан за последствията при установено нарушение, той отговори: "Нищо не следва за търговските медии. Законът им позволява да заемат всякакви позиции. Но има нещо, което се нарича репутация, доверие, има добри европейски практики."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com