ГЕРБ иска ограничаване на обжалването на екооценки за големи проекти

1536
ГЕРБ иска ограничаване на обжалването на екооценки за големи проекти
Снимка: БГНЕС

Съдебният контрол върху оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) на обекти с национално значение да се осъществява само на една инстанция.

Това предвижда законопроект за промени в Закона за опазване на околната среда, внесен от трима депутати от ГЕРБ – Данаил Кирилов, председател на парламентарната правна комисия, бившия министър на околната среда Ивелина Василева и Станислав Иванов.

Природозащитници приветстват решението да не се строи в Банско без ОВОС

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ приветства решението на министъра...

Припомняме, че именно опростяването на процедурите на инвестиционния процес бяха записани в програмата на правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти".

Според тях отпадането на касационния контрол върху решенията по ОВОС няма да е проблем, доколкото процедурата по издаването на тези решения включва много подробни съгласувателни процедури, обществено обсъждане и контрол.

Участието на обществеността е задължителна и съществена част от тази процедура на един по-ранен етап, пише в мотивите. А отпадането на касационния контрол ще позволи да се избегнат дългите и тежки процедури по обжалване, които забавят инвестиционните проекти.

От друга страна, експерти сочат, че решенията по ОВОС могат да имат и предварително изпълнение, независимо от обжалването.

НПО алармира: България не е спазила международна конвенция заради АЕЦ "Козлодуй"

България не се е съобразила с искане на Румъния да бъде извършена Оценка за въздействие върху околната среда относно проекта за увелича...

В мотивите на вносителите се посочва:

С цел да се съкрати съществено времето за процедиране и влизане в сила на изграждането на обекти с национално значение и за да се избегнат дългите и тежки процедури на обжалване, считаме, че не е необходим касационен контрол, когато Оценката на въздействието на околната среда има за предмет обекти от национално значение, които са определени с акт на Министерския съвет за такива и са преминали всички съгласувателни процедури, който включва етапи по уведомяване на компетентните органи и засегнатото население, преценяване на необходимостта от ОВОС, извършване на консултации; определяне обхвата, съдържанието и формата на доклада за ОВОС, оценяване качеството на доклада за ОВОС, организиране обществено обсъждане на доклада за ОВОС, оценяване качеството на доклада за ОВОС, организиране на обществено обсъждане на доклада за ОВОС, вземане на решение по ОВОС, осъществяване на контрол по изпълнението на условията от решението по ОВОС. Всички тези етапи гарантират участието на обществеността и тя става задължителна и съществена част от процедурата за ОВОС.

Със законопроекта се въвежда “особено съдебно производство”, чиято цел е решенията по жалбите да бъдат издавани до шест месеца от тяхното депозиране. “Предлаганите промени гарантират спазването на публичността, като същевременно ускоряват влизането в сила на инвестиционните предложения, техните разширения или изменения", се посочва още в мотивите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com