Има хора с минимални пенсии, чийто стаж не стига дори за тях, казва Адемов

35399
Има хора с минимални пенсии, чийто стаж не стига дори за тях, казва Адемов
Снимка: БГНЕС

10% от БВП на България отиват за пенсии и обезщетения за безработица. Това заяви социалният министър Хасан Адемов.

В момента 10% от БВП означават 8,1 млрд. лева. „Ако имаме по-голям БВП, по-голяма заетост, по-малък сив сектор, ще разчитаме и на по-висок процент. Ако няма постъпления, това означава няколко месеца щастливи, а след това...”, каза Адемов в сутрешния блок на bTV.

На Орешарски би му се искало да има добавките към пенсиите

Премиерът Пламен Орешарски не е сигурен дали ще има пари за коледни добавки към пенсиите на пенсионерите. "Би ми се искало да има, но...

Социалният министър обяви, че няма как всички да са доволни от размера на пенсиите, които получават. Адемов заяви, че в момента има хора, които взимат минимална пенсия, но осигурителният им стаж не покрива дори нея. Същевременно според него таванът на пенсиите, който се одобри сега – 840 лева, което е 35% от максималния осигурителен доход от 2400 лева, е възможно най-справедливото решение в дадената ситуация.

Като знак за оптимизъм министърът коментира идеята да се въведе швейцарското правило за индексиране на пенсиите от 1 юни. При него трябва да бъде определен процент на увеличение, обвързан с инфлацията и нарастването на осигурителния доход. При дефлация тази година, но „голям ръст на осигурителните доходи”, той може да се изрази в цифри като 3% увеличение през 2014-а, според министъра, който припомни, че 2009-а е бил 17%.

Социалният министър коментира и друга вълна на обществено недоволство - групите хора, които се пенсионират по-рано като военни и полицаи. Отново наблягайки на принципите, Адемов обясни, че пенсиите в България като правило са за осигурителен стаж и възраст. Изискването възраст обаче липсва в МВР и от години няма правителство, което да се е наело със задачата да го въведе.

Адемов заяви, че ще предложи въвеждане на възраст и за вътрешното министерство, но отговорността каква да бъде тя ще остане в ръцете на Консултативния съвет за тристранно сътрудничество и „политиците” под формата на Министерски съвет и Народно събрание. На въпрос страхува ли се да направи това предложение, министърът отговори: „Страхът е понятие от категорията на емоциите. Не мога да кажа, че се страхувам. Страхът е чувство, което не бива да притеснява правителството”.

Адемов: Ако няма таван, ще има пенсии по 10 000 лв.

"Ако таванът за всички пенсии отпадне, 300 човека ще получават над 2000 лв., а има единични случаи, които биха вземали над 10 000 лв. А...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com