Издигат диги на Дунав преди реката да е придошла

18006
Издигат диги на Дунав преди реката да е придошла

Общинският кризисен щаб във Видин реши да изгради три допълнителни временни диги, преди нивото на Дунав да е достигнало критичната точка от 850 см, съобщиха от пресцентъра на общината.

Това е нивото, когато се обявява вторият етап от плана за провеждане на високи води.

Нивото на Дунав при Видин продължава рязко да се покачва

Нивото на река Дунав при Видин продължава рязко да се покачва, съобщиха дежурните хидрометеоролози, предаде БГНЕС. Тази сутрин е измер...

Около 400 доброволци от общинската администрация и Общинския съвет през целия ден пълнят чували с пясък. Паралелно с това започна изграждането на трите временни диги – при плажа на крепостта „Баба Вида“, до Паметника на свободата и до Телеграф капия в Крайдунавския парк. За тази цел бяха ангажирани строителната група на общината, работници, назначени по програмите за временна заетост, служители от полицията и пожарната. При изключително добра активност и координация на всички страни, дигите бяха готови в рамките на днешния следобед.

Кметът на Община Видин Герго Гергов се включи в работата наравно с останалите. „Ние правим всичко, което е по силите ни. Тече активна подготовка, затваряме всички възможни слаби места на града. Наблюдават се абсолютно всички диги. Организирали сме механизация, хора – над 600 човека работят на практика. До довечера трябва да имаме 10 000 чувала с пясък готови. Надяваме се да успеем да овладеем ситуацията. Успокояващото е, че има лек спад на нивото в Ново село“ – заяви Гергов пред журналисти. На въпрос дали ще бъде отменено бедственото положение, той отговори, че това ще стане, ако налице са наистина обективни причини, предаде БЛИЦ.

За изграждането на временните диги са използвани 700 т земна маса. Заместник-кметът на общината инж. Добромир Дилов обясни, че през 2006 г., когато Видин е пред евакуация заради придошлия Дунав, водата навлиза точно през тези три места, където днес са направени временните диги. Затова сега е предприета пълна мобилизация на хора и ресурси, за да няма изненади. Нивото на река Дунав при Видин се задържа на 825 см от няколко часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...