X
 
 

Жители на Хитрино излязоха на протест срещу бавното разчистване след трагедията

1460 4
Жители на Хитрино излязоха на протест срещу бавното разчистване след трагедията
Снимка: МВР
Около 30 жители на Хитрино се събраха на главния път Шумен-Силистра при разклона за село Тимарево и заплашиха да го затворят, ако не бъдат пуснати по домовете си.

Вече мина почти седмица, откакто стана взривът на товарния влак с опасен товар, а те все още не са допускани до имотите си. Хората са недоволни от бавните според тях темпове на работа, информира БНР. Те настояват министърът на вътрешните работи или на транспорта да им обясни какво са превозвали цистерните, от взрива не е ли замърсена почвата и цялата околна среда. Най-големи са притесненията им заради изоставените животни, от които се изхранват цели фамилии.

Бедственото положение в Хитрино се удължава

Бедственото положение в село Хитрино се удължава до приключване на неотложните аварийно-възстановителни работи в района, съобщава БНР. ...

"Живеем в абсолютно неведение. Срамота. Оставени сме на произвола на съдбата", заявиха млади мъже, които били разочаровани от държавата, цитирани от Topnovini.bg. Кризисният щаб веднага влезе в преговори с протестиращите. Директорът на пожарната Николай Николов и кметът на Хитрино Нуридин Басри успокоиха духовете.

Николов обясни, че се работи с възможно най-бързи темпове и не иска хората му да бъдат притискани, защото работата, която извършват, е изключително опасна. Той обеща, че в понеделник в 11:00 ч. ще отговори на всички въпроси, свързани с това кога ще се приберат по домовете си - тоест дотогава няма да имат достъп. Шефът на пожарната увери, че няма никакви замърсявания на почвата и водата на селото и призова жителите да бъдат спокойни, отбелязва още вестник "Сега".

Кметът обеща, че ще напълни хладилниците на всички с храна, преди да се завърнат в къщите си. Гарантира им и че ще им бъдат осигурени печки и дърва за отопление.

Разбра се, че в селото са влезли строителни екипи и вземат мерки от всички изпочупени врати и прозорци. Целта е следващата седмица, когато хората вече влязат в селото, да дойдат майстори, които да им поставят нова дограма.

Въздухът в Хитрино и околните села е чист и няма опасност за хората

Няма опасност за здравето на хората в Хитрино и в околните села, сочат замерванията за чистотата на въздуха до този момент. Продължава...

Към 16 декември БЧК е събрал от частни дарения 1 582 790 лв. 999 052 са от есемеси, а 570 209.79 лв. са преведeни по банков път. Организацията е получила хиляди обаждания от цялата страна за даряване на мебели, храна, дрехи, съдове и др.

Actualno.com припомня, че по-рано стана ясно, че продължава замерването на чистотата на въздуха в Хитрино и в околните села. В момента всичко е в нормата, няма вредни и токсични вещества, няма опасност за здравето на хората, заявиха Евелина Шишманова – директор на РИОСВ-Шумен, д-р Илияна Лозанова- РЗИ в Шумен и Красимир Марков – управител на ВИК в града.

След приключване на операцията ще се извърши и замерване за чистотата на почвата в Хитрино. Взети са проби и от близките села, които показват, че водата изцяло отговаря на изискванията за ползване.

В Хитрино водоизточниците не се ползват, там тепърва предстои много работа след като представители на РИОСВ и ВИК бъдат допуснати. В началото, при замерванията на 400 метра от мястото на трагедията, са били отчетени завишени норми на въглероден оксид, въглероден диоксид и фини прахови частици, които след потушаване на пожара са влезли в норма, обясниха експертите. Оттогава няма завишение на нито един компонент на атмосферния въздух. Няма никакви основания хората да се притесняват.

Изведена е трета цистерна от дерайлиралата композиция на гара Хитрино

На безопасно място е изведена трета цистерна от дерайлиралата композиция на гара Хитрино. Днес към 11.30 часа бе проведена успешна опе...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  На българина няма угодия. Там не са разхвърляни битови газови бутилки, а цистерни с газ. Знаем каква поразия прави една малка газова бутилка, видяхме какво може и цистерна с газ. Били празни, значи не са опасни, според жителите!? Но знаят ли те, колко утрепани има от празни уж резервоари, опитвайки се да ги заваряват неопитни майстори. По важни ли са за тях две овце, отколкото живота на хората кои виж още ›› то са около цистерните? Такова събитие досега не е ставало, явно хората са неопитни, затова действат бавно и обмислят добре ситуацията. Нали знаете, бързата кучка, слепи ги ражда. Съжалявах ги тези жители, но те явно ще излязат неблагодарници. Никой не иска да умира от прибързани действия. И пожарникарите са хора, те повече от всички искат всичко да приключи. Жителите хем хленчат цистерните да се махнат бързо от селото, хем да не били в някаква кариера наблизо. А къде да ги дянат набързо(в кариерата е по безопасно), а трябва и да се съхранят и пазят, все пак разследването ще продължи, а без надзор циганите ще ги обезкостят и може и да ги взривят.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Бавно работят,ама как бързо се появи Боко и компания там,а?Това не ги ли грее в студа?
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  По-скоро ми мирише , че Карадайъта се е намесил !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Ми да сменят пожарникарите, хората от Гражданска защита и да се оправят по-бързо! НЕБЛАГОДАРНИЦИ!!!!!