Животновъдите получават 50% повече земя

836
Животновъдите получават 50% повече земя
Снимка: Actualno.com

"Повишихме с 50% земята, която се дава на земеделците за притежание на животни, защото имаме доста мери, пасища и ливади и по този начин даваме възможност за по-добро изхранване на животните и по-голяма свобода на фермерите.",заяви зам.-председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Цвета Краянчева.

В промените на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи освен това бе прието гратисният период от една година за недопустим слой (необработваема земя) да бъде две години. Например, ако има 80% недопустим слой и земеделецът трябва да я почисти, гратисният период за това вече ще е две години.

Министерство на земеделието: С 10% е съкратена администрацията за последната година

С 10 на сто е съкратена администрацията в Министерството на земеделието за последната една година, съобщават от ведомството. Уточнени...

В национални обекти ще се променя трайното ползване на мери, пасища и ливади. Това са изключителни случаи, например за построяване на магистрали, за архитектурни паметници и др. Така, според Караянчева, се дава възможност на общините да работят по-облекчено.

Караянчева е оттеглила параграфи от Закона, касаещи трайното ползване на земите за земеделски нужди. Така ако дадени мери, пасища и ливади не се използват за задоволяване на земеделските производители, които имат животни и вече са задоволени с определено количество декари и остават свободни мери и ливади, то на тези земи може да се смени трайното предназначение и да се посеят едногодишни култури. Това предложение обаче беше отхвърлено от земеделската комисия и ще бъде върнато на Министерски съвет за съгласувателна процедура, защото има съмнение, че не са обхванати всички хипотези.

Светла Бъчварова, която също е зам.-председател на комисията, коментира, че текстът, който е прецизиран е свързан с промяна в Закона за арендата, който предвижда необходимостта арендният договор да има задължително опис в какъв вид се предоставя имота, а не пожелателно както е било досега.

Втора важна промяна в закона, според Бъчварова, е ограничаването на правото за преарендуване. Досега при преарендуването на земя, този, който първи е сключил договора няма права да уведомява собствениците, че дава земята на друг, сега обаче вече ще бъде задължен да го уведомява задължително и в писмен вид. Ако собственикът не желае да му се преарендува земята или да бъде в залог, ще може да прекрати договора с двумесечно предизвестие, пише БГНЕС. 

Свилен Костов е новият зам.-министър на земеделието

Със заповед на премиера Бойко Борисов за заместник-министър на земеделието и храните е назначен Свилен Костов. Той е бакалавър по горс...

"Факт е, че в страната има много случаи, в които мними посредници, които сключват договор за аренда, след това ги продават и в края на краищата собственикът не знае дори от кого да си търси рентата, а и не знае кой е крайният ползвател на неговите имоти", посочи тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com