Кунева: България трябва да се възползва от всички изтрументи за развитие на образованието

579
Кунева: България трябва да се възползва от всички изтрументи за развитие на образованието
Снимка: БГНЕС

Най-важният политически път в Европа е "кооперирай, прави сътрудничество", защото поне за десетилетие това ще е мотото за ЕС. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на конференцията "Насърчаване на инвестициите в образование чрез инструментите и фондовете на Европейския съюз: Възможности за България и Румъния", съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

„България трябва да се възползва от всички инструменти за развитие на образованието, включително и през проекти по Европейския фонд за стратегически инвестиции, наричан още Плана „Юнкер“, каза Меглена Кунева.

Кунева за гражданска или партийна кандидатура за президент: Да не затваряме всички опции

ДБГ се съгласихме за идеята кандидатът на Реформаторския блок за президент да бъде гражданска, а не партийна кандидатура, за да запазим...

Тя коментира, че макар в началото планът да е дал надежди, че ще се реализират проекти в множество сектори, днес, година и половина по-късно, е ясно, че основните проекти са за енергетика, урбанизация, инфраструктура, достъп до интернет, здравеопазване и изследвания, но както в България, така и в цяла Европа няма нито един проект, свързан с образование, пише БГНЕС.

Според Кунева това е изпусната възможност, която сега Европа трябва да навакса спешно. "Как иначе ще се изпълнят идеите за индустриализацията на Европа, като най-конкурентната икономика, базирана на знанието, и как ще се задържат младите таланти и работливите хора в България, в Румъния и Европа", запита вицепремиерът.

Кунева призова бизнеса да се включи активно в изготвянето на проекти, както и да търси възможности за регионално и трансгранично сътрудничество. Тя изтъкна, че всеки лев инвестиция в образование после има многократна възвращаемост.

Най-важният политически път в Европа е "кооперирай, прави сътрудничество", защото поне за десетилетие това ще е мотото за ЕС, каза Меглена Кунева и отбеляза, че това може да се направи през знанието.

Изпитите след 7-ми и 12-и клас през 2017 г. остават в края на май (ВИДЕО)

Държавните зрелостни изпити след 12-и клас и Националното външно оценяване догодина ще се проведат в края на месец май. Това съобщи дне...

"Надявам се да можем да направим съвместни проекти с Румъния, Гърция и с други страни от региона", посочи още вицепремиерът.

Конференцията е организирана от Европейската комисия и с участието на еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com