Милиони отиват за наблюдение на 3 язовирни стени по изтичащата следвоенна спогодба с Гърция

19105
Милиони отиват за наблюдение на 3 язовирни стени по изтичащата следвоенна спогодба с Гърция
Снимка: НЕК

Мониторинг на стените на трите язовира, води от които даваме за напояване в Гърция по 60-годишна спогодба за следвоенна компенсация, възлага Националната електрическа компания (НЕК).

Става въпрос за стените на язовирите "Кърджали", "Студен кладенец" и "Ивайловград". Те образуват каскада „Арда“ за производство на електроенергия.

По обща водосборна площ от 5128 км2 и инсталирана мощност каскадата се нарежда сред най-големите хидро-енергийни комплекси в България, а по общ обем на язовирите от над 1,2 милиарда кубични метра е на първо място в страната. Основното ѝ предназначение е производство на електрическа енергия и регулиране на речния отток.

За специфично наблюдение на трите язовирни стени НЕК е приготвила сума от 6 163 069 лв. без ДДС. Още: Прокуратура и съд: Няма нарушение в милионните поръчки за ремонт на язовири

Припомняме, че на 9-ти юни тази година изтича спогодбата ни с Гърция за следвоенна компенсация чрез водите на р. Арда, в сила от 9 юли 1964 година. Според нея страната ни е длъжна да осигурява 186 млн. кубика вода от р. Арда за напояване на земи в Гърция при 85% обезпеченост. Тя е за уреждане на висящите финансови въпроси и развитие на икономическото сътрудничество между двете страни. На 9-ти юли тази година се навършват 60 години от началото й.

От южната ни съседка смятат, че количествата, канализирани през този период, са задоволителни и че с тези 186 милиона кубически метра вода са регулирани всичките им нужди от напояване. А също и че с по-малко количества ще се наруши балансът им.

Двете страни вече са в преговори по условията за подновяване на спогодбата. Това стана ясно и при посещението на гръцкия външен министър Георгиос Герапетритис през февруари месец тази година. Пред медиите след срещата си с тогавашния ни външен министър Мария Габриел той заяви, че са обсъдили и управлението на водите на река Арда. „Надяваме се скоро да имаме споразумение“, подчерта той. Още: Две министерства предприемат спешни мерки за опасния язовир "Огоста“

С новата си поръчка НЕК иска изграждане на система за мониторинг на язовирни стени от хидро-техническия комплекс (ХТК) „Арда“ в реално време. По-конкретно – изпълнителят да изработи технически и работен проект за нея, да достави, монтира и настрои съответното оборудване, да проведе тестове и обучи служителите на НЕК да работят с него.

Язовир „Кърджали“ е най-горното стъпало на каскада „Арда“, на 3 км е от областния град. Освен за производство на електрическа енергия, от него се подава вода и за нуждите на промишлеността в Кърджали.

Язовир „Студен кладенец“ е средното стъпало. Преминавайки през града, водите на р. Арда веднага навлизат в него.

Язовир „Ивайловград“ е последното стъпало от каскадата, на 10 км северозападно от Ивайловград. Шест километра след язовирната стена река Арда напуска България и навлиза в Гърция.

„С изграждане на системата за мониторинг ще се осигури възможност за дистанционно следене на котата на язовирното езеро, параметрите от КИС на язовирната стена, метрологичния мониторинг, работата на дренажните помпи, сеизмичния мониторинг и техническото видеонаблюдение на характерни точки от язовирната стена“, се посочва в документите от поръчката.

Не са дадени подробности за целта на занятието. Участниците в процедурата ще подписват декларация за конфиденциалност на информацията, която получат при огледа и впоследствие. Те няма да имат право да я разгласяват в срок от 10 години. Но е факт, че подобен по мащаб мониторинг досега НЕК не е възлагала за никоя язовирна стена.

Крайният срок за подаване на оферти е 20 май т. г.  

Любопитна подробност е, че преди да обяви сегашната поръчка с название „Мониторинг на язовирни стени на ХТК „Арда“ в реално време“ държавното дружество е провело пазарни консултации, за да определи цената й. Документите, които съпътстват пазарното проучване, удивително много приличат на тези в поръчката. То обаче е назовано „WEB базиран мониторинг на ХТК „Арда“.  

Индикативното предложение на „АКВА-90 Инженеринг“ ООД е 6,9 млн. лв. без ДДС, на „Старт Инженеринг“ АД е 5,3 млн. лв., а на „Скапто Трейд“ ООД – почти 7,9 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com