МВР се готви за Шенген със специална поръчка

4359
МВР се готви за Шенген със специална поръчка
Снимка: iStock

Обществена поръчка за доставка на електромагнитно екранирано помещение тип "Фарадеев кафез" обяви Министерството на вътрешните работи, като прогнозната й стойност е 433 333 лв. без ДДС.

Използването на т. нар. "Фарадеев кафез" ще допринесе за осигуряване на защитен обмен на класифицирана информация и провеждане на защитени видео конферентни разговори с останалите национални звена ETIAS и с централното звено, съгласно европейските и световни стандарти. Още: Емил Радев: Ветото срещу България за Шенген саботира идеята за единство на ЕС

За целта първо ще бъде изградено помещение с най-високи мерки за сигурност, чиито размери ще са приблизително 4,20 м/4,05 м и височина 3,075 м. След това ще се достави и монтира самото електромагнитно екранирано помещение тип „Фарадеев кафез“. Негова задача ще е ефективно пасивно потискане и неразпространение на електромагнитни излъчвания в диапазона 14 KHz до 40 GHz, съгласно изискванията на европейски стандарт EN50147-1.

Въпросното съоръжение ще се изгради в дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на МВР. Още: Министърът на туризма убеждава ЕК: България ще донесе значителни ползи на Шенген

Какво представлява ETIAS?

Това е Европейска система за информация и разрешаване на пътувания. Тя трябва да засили проверките за сигурност за хората, които безвизово пътуват до ЕС.

С ETIAS идва автоматизирана ИТ система, която трябва да открива рискове от гледна точка на имиграцията и сигурността при хората, които могат да пътуват до Шенгенското пространство без виза. В същото време трябва да улесни пресичането на границите за по-голямата част от пътниците, които не представляват риск.Още: Мария Габриел отговори на критиките на ПП-ДБ за Шенген: Трябва да останем обединени

Всички граждани на държави извън ЕС, които влизат в страната без визи за Шенгенското пространство, ще трябва да кандидатстват за разрешение за пътуване чрез системата ETIAS преди заминаването. Информацията, събрана от нея, позволява предварителна проверка за потенциална незаконна имиграция и рискове за сигурността. Всичко това се прави при пълно зачитане на основните права и принципите за защита на данните.

Въпросният проект за доставка на "Фарадеев кафез" се изпълнява по проекта "Развитие и внедряване на ЕТИАС - фаза 2”, финансиран от фонд "Вътрешна сигурност". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com