Мълчанието на чиновниците: Какво стана с парите от търга на Обредния дом в Асеновград?

5975
Мълчанието на чиновниците: Какво стана с парите от търга на Обредния дом в Асеновград?
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Обредният дом в Асеновград фалира и с решение на Общинския съвет в града бе предприета мярката по неговата ликвидация. В процес на извършване на процедурата, логично, бе организиран търг по разпродажба имуществото на дружеството. Приемът на документи за участие стартира още на 28.01.19 г., а общият брой на вещите, обявени за продажба, беше 34. Самият търг бе обявен за месец февруари.

Дотук нищо ново.

Фотоапарат, принтер и пиано – сред вещите за продажба от ликвидирания Обреден дом в Асеновград

Община Асеновград ще разпродава движимото имущество на Обредния дом, след неговата ликвидация. Част от активите на дружеството са морал...

На 11.03.19 г. екипът на Actualno.com реши да провери какво е продадено и останало и съответно - колко пари са събрани. До днес отговор по темата липсва. Нито писмен, нито устен. Крие ли нещо община Асеновград и защо отказва категорично да отговори на поставените под различни форми въпроси, все още е загадка. За поредният мълчалив отказ на градската управа ще разкажем в днешния брой от новата ни поредица "Мълчанието на чиновниците".

Тенденциозно или не, местното управление категорично не желае да ни предоставя информация. Кое ни навежда на тази мисъл? Фактът за липсата на отговори на (вероятно) неудобни питания. Три въпроса отправихме към община Асеновград по два различни начина. Първоначално, чрез журналистическо запитване и последващо, по Закона за достъп до обществена информация.

За първото няма обяснение защо още не сме получили отговори. А относно второто - познатата схема - въпросите не били формулирани, спрямо Закона за достъп до обществена информация и отговорите на така формулираните въпроси не можело да бъдат отнесени към дефиницията нито за официална, нито за служебна обществена информация по смисъла на Закона за достъп до обществена информация.

В конкретния случай помолихме местната власт да ни каже какво точно е продадено към момента на изпращане на запитването (11.03.19 г.) от оценените за продажба вещи и да се конкретизира на каква стойност е продаден всеки предмет. Другият ни въпрос бе свързан с размера на финансовите средства, с които ще бъдат обезщетени служителите от ликвидираното дружество. Поискахме и да ни съобщят каква е общата сума, събрана от продажби на вещите и от предадените за бракуване стоки и за какво ще бъдат оползотворени парите.

Обмислят ликвидация на „Обреден дом“-Асеновград

Обмислят дейността на общинското търговско дружество „Обреден дом“ в Асеновград да бъде прекратена. Идеята е то да премине...

Стане ли въпрос за пари, чакай си!

Четири месеца по-късно, отговор на журналистическото запитване няма, а тайната дали вече печалбата от фалита на Обредния дом в Асеновград е разпределена по предназначение, си остава тайна.

А какви други отговори на въпроси не получихме от градската управа преди време, относно поставяне на видеонаблюдение в града, може да си припомните в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

24 май ще бъде Ден на България във Ванкувър, провинция Британска Колумбия

Коментар №3 на седмицата: Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Коментар №2 на седмицата: Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Коментар №1 на седмицата: Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com