Най-важните новини за деня: 15 март 2024 г.

5504
Най-важните новини за деня: 15 март 2024 г.
Снимка: Стопкадър

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 март 2024 г.

БОРИСОВ: ИЛИ ПЪЛЕН МАНДАТ В ПОНЕДЕЛНИК, ИЛИ ОТИВАМЕ НА ИЗБОРИ (ВИДЕО)

"Понеделник или ще бъде изпълнен мандатът, или директно ще се знае, че отиваме на избори. Няма да има втори, няма да има трети мандат, няма никакви преговори извън понеделник", категоричен бе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в Пловдив. 

НЕУДОБНИ ВЪПРОСИ КЪМ ПРОКУРОРА НА СОФИЯ ЗА НОТАРИУСА: НАСТИМИР АНАНИЕВ ПИТА

10 неудобни въпроса към градския прокурор Илиана Кирилова зададе народният представител от ПП-ДБ Настимир Ананиев. Вчера Кирилова трябваше да бъде изслушана в парламентарната комисия относно изясняване на фактите около смъртта на Мартин Божанов – Нотариуса, но тя не се яви. 

СЪДЕБЕН ИСК СРЕЩУ СЕДМИ И ОСМИ БЛОК НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" И СТРАННА ЗАКОНОВА ПРОМЯНА

Решението на Министерски съвет за изграждане на нови два блока в АЕЦ "Козлодуй" от 25 октомври 2023 г. противоречи на Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ), като не са спазени процедурите, засягащи безопасността, икономическата, социалната и екологичната целесъобразност, международните конвенции от Орхус и Еспоо, както и общественото съгласие относно намерението. Това са причините трима граждани и експерти да подадат жалба във Върховния административен съд (ВАС).

СКОРО: ПОЛИЦИЯ ЩЕ ПАЗИ БЕЖАНСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ (ВИДЕО)

Народното събрание одобри на първо четене изменения в Закона за Министерството на вътрешните работи, касаещи предоставянето на охрана от МВР за териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и всички други приемни центрове за мигранти.

“ОТГОВОРИТЕ“: С АРХИМАНДРИТ НИКАНОР, ДОЦ. НАТАЛИЯ КИСЕЛОВА И ЦВЕТОМИР ПЕТРОВ (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“: България скърби за духовния си водач Негово светейшество патриарх Неофит. В деня на траура това е една от нашите теми. Разговаряме с архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир “Св.Св. Козма и Дамян“.

СИГУРНОСТТА И БЮДЖЕТЪТ НА СОФИЯ - КАКВО ПРЕДСТОИ: ЦВЕТОМИР ПЕТРОВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

Сигурен град ли е София и ще стигнат ли парите в бюджета. На тези въпроси отговори в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров:

ШОК ЗА БЕРБАТОВ: ГОНЗО СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА БФС!

Георги Иванов – Гонзо е новият президент на Българския футболен съюз! Това решиха клубовете на извънредния изборен Конгрес на футболната централа. Бившият футболист на Левски, който до момента бе технически директор в БФС, победи Димитър Бербатов и останалите си конкуренти с мнозинство още на първи тур.

ПОДАРЪЦИ ЗА ПУТИН: ПО-СКЪП БЕНЗИН, БОЕВЕ С "ДИВЕРСАНТИ", МАКРОН ГОВОРИ ЗА ВОЙНИЦИ НА НАТО (ВИДЕО)

 

Най-разпространеният бензин А-95 стигна до най-високата си стойност от половин година насам в Русия, като изглежда тенденцията е в посока нагоре. Новината е значима, предвид и вече взети мерки от Руската федерация по въпроса – от 1 март, 2024 година е забранен износът на бензин от Русия, за срок от 6 месеца: Русия отново забранява износа на бензин. Това се случва след като днес, 15 март, започват изборите за нов президент на Русия: Путин 2008 г.: Не ме блазни следващ мандат. 2024 г. се готви за пети (ВИДЕО).

СТРАХЪТ ОТ ПУТИН НА ЗАПАД: ИГРА НА ТРОНОВЕ (ВИДЕО)

"Мисля, че трябва да се съсредоточим върху по-важни неща. Защо не може други европейски държави да дават повече на Украйна след като правят съответните политически заявления? Не е ли време не само да говорим как да разпалваме война, но и също как да я замразим и да я приключим? Октомври, 2022 година САЩ са се страхували от удар с тактическо ядрено оръжие в Украйна. Това трябва да ни накара да се замислим". Тези думи на председателя на социалдемократите в Бундестага Ролф Мютцених направиха силно впечатление на фона на поредния отказ на Германия да прати ракети Taurus (Таурус) на Украйна: Поредно "не": Бундестагът пак отхвърли доставката на ракети "Таурус" в Украйна

ХУТИТЕ ПЕЧЕЛЯТ МНОГО ПАРИ ЗА РУСКИТЕ ЖЕЛЕЗНИЦИ: КРИЗАТА В ЧЕРВЕНО МОРЕ

 

Търсенето на жп превоз на стоки от Азия към Европа през Русия е нараснало от началото на кризата в Червено море, съобщават логистични компании и железопътни оператори, а това подкрепя финансите на руската държавна железопътна компания, пише Financial Times.

ТРЕВОЖЕН ДОКЛАД ЗА ЕВРОПА: ЩЕ СЕ СБЪДНАТ ЛИ КАТАСТРОФАЛНИ СЦЕНАРИИ?

 

Европейската агенция по околна среда в първата си оценка на климатичните проблеми в Европа отбеляза, че континентът не е подготвен за рисковете, които все повече се усещат на фона на глобалното затопляне през последните години, предупреждава турското издание Yeni Safak.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com