Най-важните новини за деня: 23 септември, 2023 година

5252
Най-важните новини за деня: 23 септември, 2023 година
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 23 септември 2023 г.

"БЕЗОТГОВОРНО И ОПАСНО": ДАНС С ОСТЪР ТОН КЪМ КИРИЛ ПЕТКОВ И ОБВИНЕНИЯ В НЕКОМПЕТЕНТНОСТ

Изявлението на съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков съдържа "некомпетентни, неверни и подвеждащи коментари по отношение на работата на Държавна агенция "Национална сигурност". Това се казва в позиция на ДАНС, изпратена до медиите в събота вечер. Изявлението е по повод изказването на Петков, че българските служби не са достатъчно активни в борбата с руския шпионаж. По-рано днес той подчерта, че "българските служби действат в последствие, вторично на действията на чужди служби", както и че "ДАНС има пропуски и това е отдавна известно".

КИРИЛ ПЕТКОВ ДАДЕ ЗАДЕН ЗА СЛИВАНЕТО НА ДВЕТЕ РАЗУЗНАВАНИЯ

Кирил Петков в студиото на Нова телевизия коментира накратко "шпионските скандали" от последните дни - изгонването на тримата руски духовници и повдигането на обвинения срещу петима българи във Великобритания. Открояващото се е, че и двата случая се вижда как българските служби действат в последствие, вторично на действията на чужди служби, дори и на тези на Република Северна Македония. Но в ДАНС има пропуски и това е отдавна известно, обясни Кирил Петков. Затова и е нужна цялостна реформа в службите, не само смяна по върховете.

СТАНА ЯСНА ПРИЧИНАТА ЗА КАТАСТРОФАТА С ХЕЛИКОПТЕР КРАЙ ГЪРМЕН (СНИМКИ)

Причината за катастрофата с хеликоптера е загубата на височина. На пилота не са му достигнали 5 метра, за да оцелее.

ОСМАН ОКТАЙ ПРОГОВОРИ ЗА ХАСАН АЗИС И ПЕЕВСКИ, ОБВИНИ РАДЕВ В СТРЕМЕЖ КЪМ ОЛИГАРХИЧЕН ЦЕНТЪР ПО МОДЕЛА НА ПУТИН

"Хасан Азис е много интересна и ключова фигура в ДПС още от създаването на академичните и младежките структури в партията. Той винаги е бил трън в очите на Ахмед Доган, че един ден може да го измести. Говорим за човек, който е приет от Анкара, от папата и е на „ти“ с посолството на САЩ."

"С КРЪПКИ В ЗАКОНА НЕ СЕ БОРИ ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА": ДИАНА РУСИНОВА ПРЕД СТУДИО ACTUALNO (ВИДЕО)

20 600 души са загинали в ЕС при пътни инциденти през 2022 г. Това съобщи еврокомисарят по транспорта Адина Вълян при обявяването на световната кампания за безопасност по пътищата, която започна от Брюксел тази седмица. "На всеки 24 секунди на пътя умира по един човек, а икономическите загуби от тези жертви се изчисляват на 1,7 трилиона долара годишно в световен мащаб", каза Мишел Йо - пратеник на добра воля на Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

КИРИЛ ВЪТЕВ: ВНОСЪТ ОТ УКРАЙНА НЯМА ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА С ЦЕНАТА НА ПРОДУКТИТЕ

Земеделският министър Кирил Вътев подчерта, че има много причини за инфлацията и скока на цените. "За да имаме по-еетини продукти, трябва доста по-сериозни мерки да се вземат. Само вносът от Украйна няма да реши проблема с цената на продуктите. Защото пуснахме още от втората седмица, откакто поех поста, една проверка на цените от рафта в магазина до фермата. За мляко и млечни продукти. Установихме, че най-големият дял от добавената стойност остава в търговеца накрая. На дребно. Стига се и до 70%", каза Вътев в студиото на Нова телевизия. 

УБИТИ И РАНЕНИ ЗНАКОВИ РУСКИ КОМАНДИРИ В СЕВАСТОПОЛ: УКРАИНСКИ ДАННИ И РУСКИ ЖАЛЕЙКИ (ВИДЕО)

В резултат на удара на Украйна срещу щаба на Руския черноморски флот в Севастопол са загинали най-малко 9 души и бяха ранени 16. Сред тях има и руски генерали. Това съобщи началникът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов в ексклузивен коментар за украинската служба на "Гласът на Америка". От думите му става ясно, че ударът е нанесен когато е имало среща на важни руски командващи – това пише и в специална публикация в официалния профил във Фейсбук на украинския генщаб.

АНАЛИЗ: ЕВРОПА КОЛЕБЛИВА В ПОДКРЕПАТА СИ ЗА УКРАЙНА

Руският президент Владимир Путин не крие плана си да продължи да оказва натиск върху Украйна, докато решимостта на Запада не се пречупи. След 500 дни от неговата агресивна война, сега той има причина да вярва, че нещата се развиват по начина, по който се е надявал, дори ако събитията не се развиват така, както си е представял. Правителствата в Полша, Естония, Словакия и други в Централна и Източна Европа са сред най-верните съюзници на Киев от първия ден на пълномащабното нахлуване на Русия. Освен изпращането на оръжия и посрещането на милиони украински бежанци, те бяха най-гласовитите защитници на Украйна на Запад, настоявайки за твърда линия срещу Москва на фона на нежеланието на страни като Франция и Германия.

ЗАПАДА МОЖЕ ДА ДАДЕ ОЩЕ МНОГО ТАНКОВЕ НА УКРАЙНА: НОВОТО Е ЗАБРАВЕНО СТАРО (ВИДЕО)

Измина година и половина от началото на руската инвазия в Украйна и дългоочакваната "мащабна контраофанзива" на украинската армия най-накрая започна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...