Най-важното за деня, 16 декември 2022 г.

3596
Най-важното за деня, 16 декември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 16 декември.

СРЕЩАТА НА ДЕНКОВ С ПАРТИИТЕ ОТ НС: КОЙ ЗАПАЗИ ДОБРИЯ ТОН И КАКВО ПРЕДСТОИ? (ВИДЕО)

Кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" проф. Николай Денков предложи на партиите техническа среща по политики, тъй като от формацитяа първо ще търсят съгласие по политиките, а след това хората, които да ги реализират. 

ПОСЛАНИЕ ОТ ДБ: ПАРТИЙНИТЕ ЛИДЕРИ ДА НЕ СА В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ПП

Да не се държим като разсърдени деца. Част от министрите не бива да са лидери на формации. Това заяви бившият правосъден министър Надежда Йорданова, която беше част от правителството на Кирил Петков и е едно от силните лица на "Демократична България" в момента.

"ОТГОВОРИТЕ": С ЛЮБОМИР СТЕФАНОВ, ПЕТЪР СЛАВОВ И ИВО ИВАНОВ (ВИДЕО)

Темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“: Предложеното от кандидата за министър-председател на ГЕРБ д-р Николай Габровски правителство не беше одобрено от парламента. А сега накъде? Разговор с политолога Любомир Стефанов.

ОПИТА ЛИ ЛИДЕРЪТ НА ДСБ ДА ИЗКУШИ БСП ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА?

Има излъчен кандидат за премиер, поискал е среша днес с политическите сили. Според мен беше грешка, че от „Продължаваме промяната“ не отидоха на среща с ГЕРБ. Ние сме политическа сила, която заявихме, че ще дадем подкрепа. Шансовете не са много високи, но би трябвало да бъде предложен кабинет. Мандатоносителят ще реши. Това каза съпедседателя на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов в ефира на Нова телевизия.

ПЕТЪР СЛАВОВ В "ОТГОВОРИТЕ": ВЕРОЯТНО ХАРТИЕНАТА КОАЛИЦИЯ ЩЕ СИ ПРЕГЛАСУВА ХАРТИЕНИТЕ ГЛУПОСТИ (ВИДЕО)

Президентът наложи вето върху промените в Изборния кодекс. Правна комисия обаче в четвъртък отхвърли ветото. Очаквано ли бе това? В „Отговорите със Спасиана Кирилова“, седмичното обзорно предаване на Actualno.com, разговаряме с адвокат Петър Славов, един от инициаторите на подписката за изцяло машинно гласуване. Ето какво каза той:

ЕТО КОЛКО ПОХАРЧИХА ПАРТИИТЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ И КОЛКО СТРУВА ЕДИН ГЛАС (ГРАФИКИ)

На последните предсрочни избори на 2 октомври 2022 г. партиите са похарчили над 9 милиона лева за медийно отразяване в предизборната кампания.

ПАРЛАМЕНТЪТ ОКОНЧАТЕЛНО ОДОБРИ ВОЕННАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

Със 166 гласа "за" и 48 "против" Народното събрание официално ратифицира договора за изпращане на оръжие на Украйна, след като миналата седмица прие списъка с въоръжение, което страната ни да изпрати на Киев.

ДАНС И ПРОКУРАТУРАТА ПРОВЕРЯВАТ ВОЕНЕН СЪЮЗ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ РЕПУБЛИКАТА

Прокуратурата и ДАНС проверяват сигнал за престъпление против републиката. От Прокуратурата пишат, че става въпрос за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс "Престъпления против републиката".

РУСИЯ Е ЗАБРАНИЛА ИЗУЧАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК В ОКУПИРАНИТЕ ЧАСТИ НА УКРАЙНА

Ситуацията с таврийските българи, които са под руска окупация в Украйна е сложна. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова по време на пресконференция. Тя уточни, че става дума за общини в Запорожка област.

БЪЛГАРИЯ НАПУСКА ДВЕ БАНКИ, ДОМИНИРАНИ ОТ РУСИЯ, МОЖЕ ДА ОСТАНЕМ САМИ ОТ ЕС В ТЯХ

Намерение да напусне две банки, в които с най-голям капитал е Русия, заяви пред Народното събрание Министерският съвет.

САНКЦИИТЕ - ДРУГИЯТ СВЯТ НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

 

В първите месеци на 2022 г., когато Москва започна да се готви за военна кампания срещу Украйна, Русия и Западът бяха във финансов конфликт с ниска интензивност. Вашингтон предупреди Москва какво ще стане при военни действия на Русия в Украйна. Мащабът на руската офанзива през февруари беше изненада за почти всички и провокира мащабен западен отговор под формата на санкции, пише американското издание 19FortyFive.

АКЦЕНТИ ОТ УКРАЙНА: БАХМУТ СЕ ДЪРЖИ, ПОРЕДНА РУСКА РАКЕТНА АТАКА И ПУТИН ИСКА ВСИЧКО

 

Пълното превземане на Донбас е една от двете цели за руския диктатор Владимир Путин, които той се стреми да постигне, за да принуди Украйна да седне на масата за преговори и да си осигури примирие, което да даде шанс на руската армия да се прегрупира. Втората цел е да се срине в достатъчна степен с ракетни удари критичната инфраструктура на Украйна. Ако това бъде постигнато, Путин ще се стреми да организира нова мащабна атака срещу Украйна, с цел да бъде завзет Киев. Такава оценка прави американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния си доклад за войната в Украйна.

БРИТАНСКИ МОРСКИ ПЕХОТИНЦИ УЧАСТВАЛИ В "ОПАСНИ ТАЙНИ ОПЕРАЦИИ" В УКРАЙНА

 

Кралски морски пехотинци са участвали в тайни операции в Украйна, призна за първи път висш британски генерал. Генерал-лейтенант Робърт Магоуен  признал, че войници от британските специални части на морската пехота провеждат "тайни операции" в "изключително чувствителна среда". Неговият разказ пред ведомствено военно издание е цитирано от The Times.

ТРИ ГОДИНИ ПО-КЪСНО: СЛЕД COVID-19 ГОТОВИ ЛИ СМЕ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ПАНДЕМИИ?

 

Три години след установяването на първия случай на Covid-19 в Китай, подготовката за предотвратяване на следващата пандемия започва да се засилва, но трябва да се направи много повече, за да се избегне повтарянето на грешките от миналото, заявиха експерти пред Агенция "Франс прес".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 12 май 2024 г.

Прогноза за времето - 13 май 2024 г. (понеделник)

Седмична прогноза за времето за 13-19 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество