Най-важното за деня, 17 март 2023 г.

3684
Най-важното за деня, 17 март 2023 г.
Снимка: Getty Images

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 17 март.

СЪДЪТ В ХАГА ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ НА ПУТИН ЗАРАДИ ЗВЕРСТВАТА В УКРАЙНА

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го, че е отговорен за военни престъпления, извършени в Украйна. Москва многократно е отричала обвиненията, че нейните сили са извършили зверства по време на едногодишната си инвазия в съседната страна - въпреки ясните доказателства за противното.

ООН: ВОЕННИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В УКРАЙНА МОЖЕ ДА СЕ ПРИЧИСЛЯТ КЪМ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО

Руските власти са извършили множество военни престъпления, престъпления, които могат да се причислят към престъпления срещу човечеството и са нарушили международното хуманитарно право в хода на пълномащабната война в Украйна. Това се казва в доклада на независимата международна комисия по разследването на нарушенията в Украйна, създадена под егидата на Съвета на ООН по правата на човека. Резултатите от доклада се публикуват в годишнината от руския удар по театъра в Мариупол (16 март). Към военните престъпления комисията отнася нападенията на граждански лица и обекти на енергийната инфраструктура, умишлени убийства, незаконно лишаване от свобода, мъчения, изнасилвания и други видове сексуализирано насилие, а така също и незаконно отвеждане и депортация на деца.

„ОТГОВОРИТЕ“: С МИХАИЛ КРЪСТЕВ, МАРТА ГЕОРГИЕВА, ЧАВДАР СТЕФАНОВ И ИВАН РАДЕВ(ВИДЕО)

В седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“ темите са: Колко е тревожна прогнозата на финансовото министерство за фалит на държавата? В студиото - журналистът и икономист Михаил Кръстев. Какво реши Столичният общински съвет за паметника на съветската армия. Ще бъде ли преместен най-после МОЧА в музея на социалистическото изкуство? Разговаряме с общинския съветник от Демократична България Марта Георгиева. За практиката недобросъвестни работодатели да не плащат на журналисти и как се отразява това на свободата на словото. Разговор с журналиста и международен анализатор Чавдар Стефанов и Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти.

ПРОЦЕДУРНИ ХВАТКИ ПАЗЯТ МОЧА: МАРТА ГЕОРГИЕВА РАЗЯСНЯВА В "ОТГОВОРИТЕ"(ВИДЕО)

Ще бъде ли преместен най-после МОЧА със строшената плоча от Борисовата градина в музея на социалистическото изкуство, или някъде другаде? В "Отговорите със Спасиана Кирилова", седмичното обзорно предаване на Actualno.com разговяряме с общинския съветник от "Демократична България" Марта Георгиева. "Общинският съвет взе решение, което е максимално голяма стъпка за правомощията на местния парламент. Това решение е много дълго чакано. Само нашият доклад, на "Демократична България" отлежаваше от началото на мандата, точно преди три години беше внесен с това предложение за преместване на МОЧА. 

КОГАТО ЖУРНАЛИСТИ НЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ, Е ЗАПЛАШЕНА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО: ЧАВДАР СТЕФАНОВ И ИВАН РАДЕВ В "ОТГОВОРИТЕ"(ВИДЕО)

В "Отговорите със Спасиана Кирилова", седмичното обзорно предаване на Actualno.com, говорим за случаите, в които работодатели не плащат редовно или въобще заплати на журналистите, които работят в техните медии. Фирма "Розенфелд и Ко", която държеше ТВ+, две години не плащаше заплати на журналистите и още не им се е издължила и то след изрични предписания на Инспекцията по труда. Инспекцията по труда в Стара Загора (където е седалището на фирмата) води дело срещу "Розенфелд и Ко" за неплатените заплати на журналистите. Отделно няколко служители на фирмата са я осъдили в отделни дела за неплатените си трудови възнаграждения, но запорираните сметки на фирмата се оказват празни и пак хората не могат да си получат парите. За тези и други случаи разговаряме с журналиста Чавдар Стефанов, който е работил в ТВ+ и е потърпевш, и с Иван Радев член на УС на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). 

ИВАН КОСТОВ ЗА "ФАЛИТА НА ДЪРЖАВАТА": ДОКЛАДЪТ Е ПОЛИТИЧЕСКИ И Е ПРАВЕН ОТ НЕКОМПЕТЕНТЕН ЧОВЕК

Това въобще не е стил на Министерството на финансите. Това са изречения, вкарани с политически контекст и писани от политик". Така бившият премиер Иван Костов коментира докладът на служебния финансов министър Росица Велкова, след който се заговори за фалит на държавата. По думите на Костов докладът представлява "оценка на рискове, направена от некомпетентен човек". Припомняме, че след като изтече въпросният доклад Велкова свика спешна пресконференция, на която обяви, че служебния кабинет ще внесе проектобюджет на държавата в новия парламент. В документа се предупреждава за възможна промяна на валутния курс и нужда от прибягване до помощта на МВФ.

ИКОНОМИСТИ: ДЕЙСТВИЯТА НА ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР ВРЕДЯТ НА РЕПУТАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ

Действията на финансовия министър Росица Велкова - Желева създават проблем с репутацията на страната и разрушават доверието на инвеститорите и партньорите от ЕС. Това заяви икономистът Никола Янков пред NOVA NEWS. Той обясни още, че няма нищо ново в доклада на министър Велкова. Друг от гостите в телевизията доц. Щерьо Ножаров се съгласи с мнението му. Той определи бюджетите в страната като „гасене на пожари“ и допълни, че липсват политики. Икономическият анализатор към КНСБ Петър Мишев също смята, че в момента няма рискове за бюджета от гледна точка на фалити и евентуален заем от Международния валутен фонд.

КАКВО ОЗНАЧАВА НЕДОСТИГЪТ НА БОЕПРИПАСИ ЗА УКРАЙНА?

Съюзниците на Украйна са все по-загрижени за намаляващите доставки на боеприпаси и недостига на продукция, тъй като боевете срещу Русия в Бахмут се засилват. Поради тази причина ръководената от САЩ контактна група за отбрана на Украйна - която включва около 50 държави - организира виртуална среща в сряда, за да обсъди как да се гарантира, че украинската армия получава достатъчно от необходимите ѝ боеприпаси. Западните официални лица бият тревога от месеци. През февруари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви: "Сегашният темп на разходите на Украйна за боеприпаси е многократно по-висок от сегашния ни темп на производство. Това поставя под напрежение нашата отбранителна промишленост".

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ОТХВЪРЛИ И ИМЕТО НА СДРУЖЕНИЕ "ЦАР БОРИС" III" В ОХРИД

Централният регистър в Северна Македония е приел решение, с което искането за съгласуване на името от страна на сдружение "Цар Борис III" от Охрид е отхвърлено. Това се казва в официална позиция на българското външно министерство, след като вчера Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония излезе с негативно становище относно използването на името на Иван Михайлов от страна на сдружение Културен център "Иван Михайлов"- Битоля.

САМО ТРИ ФОРМАЦИИ СЕ ПОДПИСАХА ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ-ГЕРБ, БСП И ДПС ПРОПУСНАХА (СНИМКИ)

Само три формации сложиха подписите си под Пакта за честни избори от всички поканени 21 политически партии и коалиции, които ще участват в предсрочните избори на 2 април, видя репортер на Actualno.com. Това са коалициите "Продължаваме промяната" - Демократична България и "ЛЕВИЦАТА!", както и партия "Български възход". Инициативата е на Обединението за честни избори (ОЧИ) - сдружение от неправителствени организации, експерти, анализатори, журналисти и медии, сред които е и Actualno.com.

"НОЖ В ГЪРБА" НА ПРИГОЖИН: НОВ СЦЕНАРИЙ НА ВЪТРЕЕН РУСКИ РАЗДОР(ВИДЕО)

Готви ли се руският диктатор Владимир Путин да постави под пълен контрол наемническата армия на Евгений Пригожин ЧВК Вагнер? Въпросът става все по-горещ след поредица питания към самия Пригожин. В официалния му прес канал в Телеграм бяха публикувани въпроси на "Независимая газета". Те касаят предполагаеми разговори между Путин и секретарят на Руския съвет за национална сигурност Николай Патрушев. Краткото обяснение – Патрушев говорил с Путин, че до месец и половина-два няма да остане нищо от силите на ЧВК Вагнер в Украйна, което ще накара Пригожин да опита да събере всички настоящи и бивши бойци на частната си армия "под измислен претекст", да ги въоръжи и да превземе и овладее с тях руски райони, граничещи с Украйна. 

ДЕМЕРДЖИЕВ: НЕ МОГА ДА СИ ПРЕДСТАВЯ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР В РОЛЯТА НА ЖЕРТВА

Не съм участник в този филм. Разбрах за тази операция накрая, когато беше поискано съдействието на полицията. Не мога да коментирам дали представената вчера информация от прокуратурата е достоверна и коректна. Вчера и аз за първи път чух тези записи. Това каза вицепремиерът и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в ефира на Нова телевизия относно изнесената вчера информация от прокуратурата, че в имоти на обвиняеми лица е открит списък с имена на магистрати – следователи, прокурори и съдии, обект на заплахи.

РЕСТОРАНТЬОРИТЕ ГОТОВИ ДА ВДИГНАТ ЦЕНИТЕ, ЗА ДА ИЗБЕГНАТ ФАЛИТИ

"Ресторантьорството беше стабилен бизнес преди 2020 г. Това, което ни се случи с коронавируса, някак си изпускаме това, че бяхме затворени, беше ни забранено да работим и това беше огромен финансов удар за бизнеса. Ние се опитваме да задържим и хората, които работят при нас, и тези, които успяха да преминат. Имаше много фалити, може да има и още такива". За това предупреди председателят на Българската асоциация на заведения Ричард Алибегов пред bTV за по-високото ДДС за бизнеса по предложение на служебния финансов министър Росица Велкова.

УВЕЛИЧАВАНЕ НА КИТАЙСКИЯ БЮДЖЕТ ЗА ОТБРАНА: НАДПРЕВАРА СЪС САЩ ИЛИ ОПАСЕНИЯ ЗА СИГУРНОСТТА

Изглежда, че Съединените щати наистина са започнали да мислят за възпроизвеждане на украинската война в района на Южнокитайско море, по-специално в Тайван, пише ливанското издание Al Mayadeen. Целта е да се изтощи Китай и да му се попречи да постигне плана си да стане първата икономика в света. Решението на китайското правителство да повиши своя бюджет за отбрана със 7,1% не беше ескалиращо решение, насочено към предизвикателство, по скоро стана отговор на Пекин спрямо регионални и международни промените в сигурността. Според китайското правителство това решение е дошло след реалистично проучване на новите предизвикателства, пред които е изправен Пекин, като на първо място е ситуацията в Тайван, последиците от руско-украинската война и нарастващите заплахи на САЩ, насочени към обкръжаване на Китай от група военни съюзи, като "Окос" и "Куад". И накрая, очакваните съвместни маневри между САЩ и Южна Корея.

АНАЛИЗ: ЧЕРНО МОРЕ МОЖЕ ДА РЕШИ ВОЙНАТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА

Военният конфликт в Украйна е поредица от продължителни сухопътни боеве. За правителствата в Киев и Москва обаче Черно море се превърна в друг важен инструмент за реализиране на операции, отбелязва The New York Times.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com