Най-важното за деня, 7 февруари 2023 г.

3144
Най-важното за деня, 7 февруари 2023 г.
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 7 февруари.

ЕТО КАКВИ МЕРКИ ОБЯВИ ДЪРЖАВАТА СРЕЩУ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ХРАНИТЕ (ВИДЕО)

Служебното правителство обяви, че предприема ежедневен механизъм за наблюдение и контрол на основни хранителни стоки "по цялата верига – от производителя до магазина". Причината е високата им цена, като в дадени случаи тази на крайния продукт надвишава с 30% началната цена, обяви премиерът Гълъб Донев.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ТИХОМЪЛКОМ Е ПРЕМАХНАЛО ЛИМИТА ЗА ЗАПЛАТИТЕ В 17 ДЪРЖАВНИ ФИРМИ

Без много шум служебното правителство е премахнало ограничението за заплатите в бордовете на 17 държавни фирми. Досега възнагражденията на изпълнителните директори в акционерните дружества бяха ограничени до максимум 18 минимални работни заплати, а на членовете на бордовете на тези предприятия - до 6 минимални работни заплати. Занапред това отпада, като колко ще се плаща на директорите ще решават съответните министерства-принципали.

ПЛАМЕН БОБОКОВ ЩЕ СЪДИ БЪЛГАРИЯ СЛЕД ПРЕКРАТЕНОТО 3-ГОДИШНО РАЗСЛЕДВАНЕ

Бизнесменът Пламен Бобоков ще съди България. Това стана ясно от изявление на адвоката му пред БНР ден след като се разбра, че прокуратурата е прекратила разследването за престъпен сговор срещу него и президентския секретар Пламен Узунов.

ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР ОТРЕЧЕ ДА СЕ ВРЪЩА МОНИТОРИНГЪТ НАД БЪЛГАРИЯ

Механизмът за сътрудничество и оценка над България не се връща. Това е спекулация. Той е прекратен. Тук става дума за доклад, който е по механизма за върховенството на правото, който се подготвя за всички държавни членки на ЕС. Няма връщане на механизма и няма да има. Той не е актуален и няма да се изготвят такива доклади нито за България, нито за Румъния. Това заяви на брифинг министърът на външните работи Николай Милков.

КАЛОЯН КОНСТАНТИНОВ: ВОЙНА В ИРАН ЩЕ Е КАТАСТРОФАЛНА ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ (ВИДЕО)

Атаки с дронове поне в няколко града разтърсиха Иран в нощта на 28 срещу 29 януари. Ударени са обекти на военнопромишления комплекс на Ислямската република, както и други обекти в Исфахан, Табриз, Кередж, Техеран, Алборз и Хой. Атаки е имало най-малко в три провинции. Подозренията са, че зад експлозиите стои Израел (Мосад). Това става, докато американският държавен секретар Антъни Блинкен започва обиколка в Близкия изток, в която Израел е спирка. Какво се случва в Иран? Този въпрос задаваме на докторанта в БАН и главен редактор на сайта "КлинКлин" Калоян Константинов, който в края на миналата година беше на посещение в страната.  

НОВО ГОЛЯМО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ

 

Жертвите на двете страшни земетресения в Турция от по 7,7-7,8 по Рихтер продължават да се увеличават.

КАК НЕ СЕ ИНТЕГРИРАТ МИГРАНТИ: ШВЕЦИЯ СЕ ПРЕВЪРНА В ГАНГСТЕРСКИ РАЙ

 

Твърде либералните миграционни закони и наказателноправната система на Швеция създадоха шокираща субкултура на насилие, твърди Фрейзър Нелсън в британското издание Telegraph. По отношение на експлоатацията на деца, използването на термоси за бомби и убийствата на членове на банди с огнестрелни оръжия, Швеция вече се нарежда сред най-лошите страни в развития свят.

СТРАХ В РУСИЯ, ЧЕ НОВАТА ГОЛЯМА ОФАНЗИВА НЯМА ДА УСПЕЕ И УНИЖЕНИЕ ЗА ПРИГОЖИН (ВИДЕО)

 

Ако не започнем голяма атака (офанзива) преди края на февруари, най-вероятно няма да ни се открие втори шанс. Без нова голяма мобилизация – не само на хора, но и на военно-промишления комплекс (ВПК), на икономиката, която още не е проведена, не можем да разгромим Украйна. Такива са отзивите от приближения на ЧВК Вагнер руски телеграм канал GreyZone и на бившия военен министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) Игор Гиркин, който беше осъден на доживотен затвор на първа инстанция в Хага заради свалянето на полет MH17. Това отбелязва като основен акцент в дневния си доклад за войната в Украйна американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

ПРИХОДИТЕ НА РУСИЯ ОТ ПЕТРОЛ И ГАЗ С 46% СРИВ ПРЕЗ ЯНУАРИ: КАК ОЦЕЛЯВА МОСКВА?

Приходите на руското правителство от добив и износ на нефт и газ са намалели с 46% през януари 2023 спрямо същия месец на миналата година, съобщи Министерството на финансите в понеделник.

БАХМУТ Е КРЕПОСТ: ЗАЩО ТОГАВА ЗАПАДЪТ УБЕЖДАВА ЗЕЛЕНСКИ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ НЕГО?

 

Географското положение на украинския източен град Бахмут осигурява естествена защита, която го прави "непобедима крепост". Това обяви командирът на сухопътните сили на Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com