Недоубитата буржоазия (ВИДЕО)

2041
Недоубитата буржоазия (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Отвъд фасадите" Мариана Мелнишка ни среща с юриста Спас Стоянов – внук на предприемача Спас Темелков, финансирал метална конструкция на Софийските хали, построени през първото десетилетие на XX век. Те разговарят за забележителните личности и достойни строители на България, които след 9 IX са подложени на жестоки репресии от комунистическата власт.

„Аз няма да го видя, но когато комунистите си отидат, ще видиш под тия тухлени колони, огромни и грозни, има една ажурна чугунена подпорна система, подобна на тази в Сен Лазар (метростанция – бел.р.) в Париж, която е правена от инж. Айфел. Аз съм ги внесъл от неговата фабрика в Холандия - по Дунава до Лом и от Лом с железница до София.“, си спомня гостът думите на неговия дядо, когато през 1962 г. Спас Темелков разказва за строежа на Софийските хали. Естествено, по това време внукът не е вярвал, че е възможно „комунистите да си отидат“. Още: Кой и защо се страхува от Иван (Ванче) Михайлов (ВИДЕО)

Спас Стоянов си спомня, че вече на пределна възраст по това време дядо му е разказвал: „Това беше един огромен труд, но всички бяхме така ентусиазирани, начело с арх. Торбов. И на мен ми помогна запознанството и приятелството с братята Огюст и Луи Люмиер - откривателите на киното. Ако не бяха връзките на инж. Момчилов с Айфел, гаранцията от братя Люмиер и моята скромна милост, нямаше да може да внесем тези ажурни колони от инж. Айфел, от фабриките му в Холандия.“, споделя гостът думите на дядо си за строежа на емблематичната сграда. „Най-хубавото беше, че ние като държава и като българи не бяхме неизвестни. Знаехме, че арх. Момчилов е работил с инж. Айфел – моста по река Нева, в Унгария и т.н.“

След 9 IX, подобно на много други заможни семейства в България, бащата на Спас Стоянов, (зет на Спас Темелков – бел.р.) е арестуван и осъден на смърт. Той лежи в затвора година и половина в очакване на присъдата, а цялото семейство е изселено от апартамента си в София. „Прокурорът, който осъжда баща ми на смърт, нас ни изселва и ни влиза в апартамента да живее. До ден днешен се чудя „Що за морал?! Ами влез в друг апартамент, не в на този, който си качил на въжето!“, задава моралния въпрос Спас Стоянов.

Гостът си спомня, че след години, когато семейството успява да се върне в София и са принудени да живеят в задна стая в същата сграда, където са живели преди, той заедно със баба си - съпругата на Спас Темелков, която е абсолютно неподвижна, отиват в старото си жилище и баба му моли съпругата на прокурора „да отвори хола, да отключи, да може да мине през хола и за да види отпред Орлов мост, защото не го е виждала 10 години. Тази жена се обърна и каза: „Не мога да ви пусна в къщата си. Вие сте били изселени!“ Още: Кой пречи на Министерство на отбраната за помощта за Украйна? (ВИДЕО)

Целият разговор на Мариана Мелнишка със Спас Стоянов за недоубитата буржоазия можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com