Няма безплатни винетки за електромобили по закон, ако си инвалид

6498
Няма безплатни винетки за електромобили по закон, ако си инвалид
Снимка: Getty Images / Guliver

Отказаха безплатна електронна винетка на инвалид, тъй като колата му е електрическа. Това се случва противно на всички прокламирани намерения за развитие на електромобилния транспорт като масов.

Според Закона за пътищата, лицата с 50% или над 50% намалена трудоспособност са освободени от плащане на винетна такса за един лек автомобил с обем на двигателя до 2000 куб. см. и мощност до 117,64 kW. Още: Важна информация за изтичащите винетки - вижте тук

Човек с посочената степен на увреждане публикува сигнал в социалните мрежи, че безплатна винетка му е отказана с аргумент, че автомобилът му е електрически, използва двигател с изцяло електрическо захранване и не притежава двигател с вътрешно горене. Поради тази причина не бил налице един от изискващите се параметри на автомобил – обем на двигателя, което се явявало отрицателна предпоставка за отпускането на електронна винетка. На човешки език - няма винетка, защото колата няма определен обем двигател с вътрешно горене. Още: Над 135 хил. безплатни винетки за хора с увреждания изтичат до март 2023 г.

Това е основанието, с което от Дирекция "Социално подпомагане" в Русе отказват безплатна винетка на инвалид: "Съгласно чл. 10в, ал. 1 от Закона за пътищата, лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане се освобождават от заплащане на винетна такса за един лек автомобил - негова собственост или съпружеска имуществена собственост, с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117.64 kW (160 к.с.)"

На въпрос на Actualno.com, зададен към Центъра за обслужване на клиенти в Националното тол управление, дали се отказва на инвалид с 50 и над 50% загубена трудоспособност безплатна винетка за електрически автомобил, отговорът беше: "Не, не му се отказва, ако е над 50% и всички документи са предадени на АСП, но за повече подробности се обърнете към социалните. С тях трябва да си говорите".

Когато попитахме в дирекция "Административно обслужване" на Агенцията за социално подпомагане, отговорът бе кратък и лаконичен: "За съжаление не му се полага безплатна винетка. Очаква се да има промяна в наредбата, но тя не е факт".

Не е прецедент

Точно преди три години в социалната мрежа се разрази разгорещена дискусия за сходен случай в столицата.

"Като държавен служител на ръководна позиция мога да кажа следното: ако мой подчинен ми изготви такъв проект за писмо, първо няма да го подпиша и второ - ще му стъжня живота. А сега по същество: Най-очевидното решение на проблема е следното: електрическият автомобил няма обем на двигателя => можем да приемем, че обемът на двигателя му е 0 (нула) куб. см. Но 0<2000 => обемът на двигателя на процесния електромобил е по-малък от 2000 => процесният електромобил може да бъде освободен от винетна такса при условие, че мощността му е по-малка от 160 к.с.", написа Иван Горинов тогава. Още: Предоставиха близо 20 000 безплатни е-винетки на хора с увреждания

Според него е съвсем отделен въпросът защо изобщо е въведено това "облекчение" и какво общо има между състоянието на увреждане на собственика на автомобила, обемът и мощността на двигателя с винетната такса. Според него критерий би могло да бъде застрахователната цена например.

Друг потребител е написал, че държавният служител, издал този документ, е победител в класацията "Топ Серсем".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт
КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май.  По този повод за 8-ма поредна година КТ "Подкрепа" организират...