"Няма да разберат дали не ядат твоето месо": Сигналът на Марин Димитров до Бойко Рашков

8333
"Няма да разберат дали не ядат твоето месо": Сигналът на Марин Димитров до Бойко Рашков
Снимка: БГНЕС

В края на миналата седмица Софийският градски съд потвърди мярката за неотклонение на обвиняемите за организирана престъпна група за контрабанда и подкупи на директора на Агенция "Митници" Петя Банкова, Марин Димитров и синът му Стефан Димитров.

По време на разглеждането на мярката беше споменат и бившият вътрешен министър, настоящ депутатът от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) Бойко Рашков. Контекстът беше познанството му с Димитрови, по-късно се появиха и снимки на Рашков с двамата.

Бившият министър твърди, че познава Марин Димитров от началото на мандата като служебен министър на вътрешните работи през 2021 г., "когато той се яви в приемното ми време, за да ми съобщи някаква изключително важна информация, като написа и писмен сигнал и се подписа". Още: Сделката за да се спаси главният секретар на МВР: Говори адвокатът на Петя Банкова

Става дума за една криминална история, свързана с бившия министър на земеделието Мирослав Найденов в първото правителство на Бойко Борисов, и свидетелство, че той е предлагал подкуп от 200 000 лв. на бившия председател на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов, за което Симеонов е дал показания пред прокуратурата. После обаче оттеглил показанията си след натиск, като натискът, според твърденията на Марин Димитров, е оказан от тогавашния премиер Бойко Борисов.

Според сигнала, на среща на Димитров със Симеонов в кабинета на премиера, Борисов му се заканил, че ако не се откаже от показанията си, трябва да знае, че "машините в месокомбината работят на пълни обороти и жена ти няма да разбере, че яде твоето месо".

Какво пише в сигнала?

Actualno.com разполага с документа, за който бившия министър Рашков разказва. 

В него се казва, че при разследването е било предявено обвинение на Мирослав Найденов - тогавашен министър на земеделието, за това, че през октомври 2010 г. обещал подкуп в размер на 200 000 лв. на Симеонов, за да извърши действия по служба, а именно да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества „В.Д.В.“ ЕООД и „Мелком“ ООД по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ Още: Чака ни истерична и мръсна кампания с удари под кръста: Говори Боряна Димитрова (ВИДЕО)

По разпореждане на главния прокурор тогава Борис Велчев е било проведено съвещание под ръководството и в кабинета на директора на НСлС Бойко Найденов, на което са присъствали заместник-градския прокурор Джамбазов, следователя от НСлС Георги Илиев и Бисерка Стоянова – следовател от НСлС.

По нареждане на Бойко Найденов е бил повикан Светослав Симеонов. Същият е потвърдил с подробности за предлагания му от Мирослав Найденов подкуп. Зам.- главния прокурор е разпоредил на водещата разследването Б. Стоянова твърденията на Симеонов да се документират в протокол за разпит на свидетел. Още: Премиерът дава ситуацията с главния секретар на МВР на прокуратурата, гледа акция 3 в 1

От сигнала става ясно още, че на 1 ноември 2010 г. Симеонов е бил извикан за среща при премиера в резиденция Бояна. След едночасово изчакване на пропуска е бил въведен на алеята, където е бил посрещнат от тогавашния премиер Борисов, облечен в спортен екип. Накарал е Симеонов да свали сакото си и двамата продължили да тичат заедно.

При проведения разговор Борисов казал на Симеонов, че не може срещу негов министър да се дава информация на прокуратурата и следствието. Заплашил го е, че ако не промени показанията си, ще бъде ликвидиран, а ако изпълни искането му да промени показанията си, няма да му се случи нищо и ще расте в кариерата. Наредил му веднага да отиде при министър Найденов, за да получи допълнителни инструкции.

"Разбра ли срещу кого вървиш?

Симеонов изпълнил нареждането и се е явил при министър Найденов, който го посрещнал с думите "Сега разбра ли за какво става въпрос и срещу кого вървиш".

На 2 ноември 2010 г. Мирослав Найденов отново извикал Симеонов и го накарал да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел "Инспекторат" при ВКП за упражняван върху него натиск и заплахи от страна на наблюдаващия по делото прокурор от СГП Красимир Тренчев. Още: Издирват сочения за контрабандист Никола Николов - Паскал

Същия ден, главният прокурор Велчев се обадил по телефона на прокурора Тренчев и му казал, че нещо се е случило със свидетеля Симеонов. Попитал е Тренчев дали счита, че е необходимо свидетелят да бъде защитен с охрана и е наредил Симеонов незабавно да бъде разпитан пред съдия. Тренчев е изпълнил указанието и свидетеля е бил разпитан пред съдията в СГС Георги Ушев (по-късно ръководител на апелативното съдебно спецправосъдие: Лозан Панов: Как системата (въз)произвежда "нотариуси" и "джуджета"), като в показанията си свидетелят е възпроизвел изцяло казаното пред следователя.

Ден-два след това Симеонов е бил извикан в кабинета на министър-председателя в Министерски съвет. При пристигането си там Симеонов е заварил при Борисов Мирослав Найденов и Николай Кокинов – тогавашен градски прокурор на София. Тримата са го уговаряли да поиска да бъде разпитан наново пред съдия като промени изцяло показанията и се отрече от досега казаното от него.

"Няма да разберат дали не ядат твоето месо"

Според сигнала на Марин Димитров пред Бойко Рашков, Борисов казал на Симеонов да остане в кабинета, а другите двама да изчакат отвън. Тогава Борисов заявил на Симеонов на заплашителен тон: "Ако сега не ме послушаш, знаеш, че машина в месокомбината работят на пълни обороти и жена ти няма да разбере, че че яде твоето месо", след което го е изгонил от кабинета си. Още: "Има слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици": Денков за арестите в "Митниците" (ВИДЕО)

Впоследствие Симеонов потърсил прокурора Тренчев, споделил му какво се е случило, казал му, че не е на себе си и се страхува за живота си и иска отново да даде показания пред съдия, с които да се откаже от казаното от него до този момент.

Прокурорът изпълнил молбата на Симеонов и го отвел в СГС, където бил проведен разпит пред съдия Румяна Ченалова, в който се отрекъл от предишните си твърдения. Съдията и прокурора се впечатлили от неадекватното състояние на свидетеля. Направило им впечатление, че по време на разпита свидетелят раздробил със зъби цял молив. След това Симеонов е бил неоткриваем за разследващите органи, а по-късно е бил командирова в Брюксел за земеделието за България в ЕК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Станбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com