X
 
 

Нов случай на чума по свинете спря гроздобера в района на Сандански

6179 0
photo of Нов случай на чума по свинете спря гроздобера в района на Сандански
Снимка: Getty Images/Guliver
След потвърден случай на африканска чума по дивите прасета в района на община Сандански, хората от селата, в близост до които е намерено мъртвото животно, са притеснени дали ще могат да приберат реколтата си от грозде. Причината е, че около огнището на заразната болест е определена инфектирана зона с радиус от 8 км, в която достъпа и движението на физически лица са забранени.

Дивата свиня, заразена с африканска чума, е намерена край лозови масиви между селата Горна Сушица и Ласкарево. „Има лозя, сигурно над 100 декара в същата местност къде е намерено прасето и хората трябва да ходят, сега е гроздобер да си приберат реколтата, аз не знам как ще я направят тази забрана или ние няма да се подчиним на забраната“, казва кметът на село Ласкарево Георги Миталов пред БНТ.

Депутатите промениха закон заради африканската чума по свинете

Парламентът окончателно прие промените в Закона за лова и опазване на дивеча. Част от промените бяха внесени заради епидемията от афри...

За да приберат реколтата си, собствениците на лозовите масиви, които се намират в инфектираната зона, трябва да потърсят разрешение от Областната епизоотична комисия. Към момента задължително за всички влизащи в забранената територия е спазването на мерки за биосигурност, като дезинфекция на облеклото на хората и автомобилите им.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители