Новините: Най-важното за деня, 14 ноември

4895
Новините: Най-важното за деня, 14 ноември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден.

ВСС ПРЕИЗБРА ИВАН ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Пленумът на Висшия съдебен съвет прегласува избора на зам.-главния прокурор Иван Гешев за нов главен прокурор, като преди това реши да няма процедура за нов главен прокурор. Това стана със 17 гласа от 24 гласували, при общо 25 членове на ВСС. За избора бяха необходими поне 17 гласа. 

Гласуването обаче протече със скандал. Членът на ВСС Атанаска Дишева заяви по време на заседанието, че Гешев я е заплашил с това, че ще прави кариера в общината. По-късно вече действащият главен прокурор заяви, че е казал тези думи, защото тя е правила политически изказвания по време на заседанието и допълни, че и "Добър ден" да е бил казал, тя е щяла да го счете като заплаха. Дишева пък отвърна, че има една дума за Гешев и тя е следната: предрешен.

Няма членове на ВСС, които да са разследвани за недекларирани сметки и имущество в чужбина. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос на Actualno.com, касаещ избора за негов наследник.

Докато Висшият съдебен съвет (ВСС) заседаваше относно избора на Иван Гешев за нов главен прокурор, на сайта на държавното обвинение се появи кратко съобщение. В него се посочва, че прокуратурата "отказва образуване на досъдебно производство срещу Иван Гешев поради липса на каквито и да било доказателства за извършено от него престъпление".

През деня имаше протести срещу назначението му, за които може да прочетете ТУК.

УПРАВЛЯВАЩИТЕ: 250 ЛВ. СТАВА МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ОТ 1 ЮЛИ 2020Г. (ВИДЕО)

На политически съвет на управляващата коалиция в парламента ГЕРБ и "Обединени патриоти" са се договорили за 4 промени в политиките, които ще бъдат отразени в Бюджет 2020, преди гласуването му на второ четене, за да влязат в сила слеващата година.

БАНОВ РАЗБРАЛ С МЕДИИТЕ, ЧЕ СЪДЪТ СЕ Е ПРОИЗНЕСЪЛ ЗА ЛАРГОТО (ВИДЕО)

Министърът на културата Боил Банов твърди, че е разбрал от медиите за пропуснатият срок за обжалване по делото за Ларгото. По думите му двама служители в правната дирекция на министерството са завъртели интрига, която той приема за директна атака към себе си. В момента дисциплинарната комисия към МК разследва случая и проверява версиите на замесените лица.

СТРАТЕГИЯ ЗА ПСИХИЧНО БОЛНИТЕ ИМА, НО ТЯ "СТОИ НА ТРУПЧЕТА". ЗАЩО?

Стратегия за психично болните у нас има. Тя стои "на трупчета" в министерството на здравеопазването и само липса на политическа воля спира нейното пубиликуване за обществено обсъждане и реализиране. "Националната програма за психично здраве, която действаше до неотдавна, беше само документ, декларативен документ съчинен преди около 15 години."

НЕ САМО ПЕРНИК, А ЦЯЛАТА ОБЩИНА ЩЕ Е С ВОДЕН РЕЖИМ, ЗАСЕГА ПАРНОТО НЕ Е ПОД ЗАПЛАХА

ВСС реши да не започне нова процедура за избор на главен прокурор на единствения кандидат за поста - Иван Гешев. С "20" гласа "за" и 4 "против" ВСС прие да продължи настоящата процедура. Предложението беше направено от Даниела Машева, подкрепено от Цветинка Пашкунова: "за" или "против" да се продължи настоящата процедура по избор на главен прокурор. Така с 20 гласа "за" съдиите решиха след близо двучасов спорт, че от нова процедура няма смисъл.

ПРОУЧВАНЕ: ПОЛОВИНАТА ФИРМИ У НАС ДАВАТ КОЛЕДЕН БОНУС

Само половината компании дават на служителите си коледен бонус, но не с големината на 13-а заплата. Това показва проучване на Adecco България сред 100 български и международни компании от IT секторите, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство, базирани основно в София и Пловдив.

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ СОФИЯ ДА ИЗКАРА КОЛИТЕ ОТ ЦЕНТЪРА?

200 проекта за по-чист транспорт, уреждане на трафика и по-чист въздух в София на стойност 3.8 млрд. лв. – това включва българо-швейцарската програма. Огромен бюджет, който ще се усвоява до 2035 г. В него се включват продължението на метрото, нови булеварди и обновяване на градския транспорт. Това заяви по време на отчета на Българо-швейцарската програма "Хора за хора" зам.-кметът по транспорта на столицата Дончо Барбалов.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОТИВА НА СЪД ЗАРАДИ ОТКАЗА СИ ДА ПРЕДЛОЖИ ЕВРОКОМИСАР

Европейския съюз (ЕС) започва съдебно дело срещу Лондон заради отказа да назначи кандидат за еврокомисар, въпреки отлагането на Brexit, което държи Великобритания в блока, предава AFP. Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС „изпрати официално писмо до Обединеното кралство за нарушаване на задълженията си по договора с ЕС, като не предложи кандидат за поста еврокомисар“, се казва в изявление на Брюксел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...