Новините: Най-важното за деня, 15 януари

5495
Новините: Най-важното за деня, 15 януари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 януари.

БРИТАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НЕ ПРИЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА МЕЙ ЗА BREXIT

Сега правителството има три дни да представи друг вариант на споразумението. Сред възможните сценарии е получаване на отсрочка за разработването на нови договорености или излизане на страната от ЕС без условия

ДВЕ КОМИСИИ ДАДОХА ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА ЗА ПРЕГОВОРИ С АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА F-16

След 5 часа обсъждане на закрити заседания в парламентарната комисия по отбрана и тази по бюджет и финанси беше дадена зелена светлина за стартиране на преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16.

НА НИВО КОМИСИЯ: ГЕРБ НЕ ПОСЛУША И ПРОФЕСОР - ТАЙНИТЕ АРЕСТИ ОСТАВАТ

С 10 гласа "за", 6 "против" и нито един въздържал парламентарната правна комисия преодоля президентското вето относно поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Става въпрос за т.нар. тайни арести - за 48 часа на пълнолетни и за 24 часа на непълнолетни.

СКАНДАЛНИЯТ ТАНКЕР "БАДР" НЕ СТИГНА ДО ОДЕСА, ВРЪЩА СЕ В БУРГАС

Съгласно официално съобщение на МВР-Бургас, корабът отново е на рейд в Бургаския залив, след като вчера служители на "Морска администрация" и "Гранична полиция" са връчили на капитана разпореждане за връщането му - след почти двуседмичния му престой в извън териториални води без осъществяване на разрешения еднократен преход до ремонтна база в Тузла, Турция.

ОТНОВО СРИВ В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ТОЗИ ПЪТ В СИСТЕМАТА НА МВР ЗА ИЗДАВАНЕ НА АКТОВЕ

Нов пореден срив в системата на държавната администрация тази сутрин. Този път "потърпевша" се оказа тази за издаване на административно-наказателни производства на МВР. За щастие проблемът бил бързо остранен - за около 30 минути.

ОБНАРОДВАНО: АЛБАНСКИЯТ ЕЗИК СЪЩО СТАВА ОФИЦИАЛЕН В МАКЕДОНИЯ

От днес Македонският Закон за езиците вече е публикуван в Държавен вестник. След публикуването на закона там, освен македонския език, албанският език също става официален език, който ще се прилага при общуване и употреба във всички действия на гражданите пред всички органи, съставляващи държавната власт. Законът задължава съдилищата, прокуратурите, както и всички други органи и институции да позволяват използването, употребата и прилагането на всеки от официалните езици и техните писма при своите действия.

БСП ПРАЩА СИГНАЛ ДО ЕК ЗАРАДИ КОНЦЕСИЯТА НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ

Внасяме сигнал до Европейската комисия, защото виждаме държавна помощ в предоставянето на концесията. Това заяви депутатът от БСП Георги Свиленски във връзка с концесията на Летище София. По думите му, най-голямото нарушение било, че в радиус от 100 километра от Летище София никой друг концесионер няма да има право с участието на държавата или самостоятелно да изгражда летище.

СЛАВИ ТРИФОНОВ: ПОИСКАХ ФАКТУРА ЗА СЦЕНАТА В ПЛОВДИВ, НО НЕ МИ ДАДОХА

Вчера (14 януари) шоуменът Слави Трифонов не пропусна да се включи в дебатите по повод откриването на "Пловдив - европейска столица на културата". Той скандализира общественото мнение с информацията, че атрактивната сцена в центъра за откриващите тържества струва много по-малко, отколкото е платила за нея община Пловдив.

ДЪРЖАВЕН ЕКСПЕРТ ПОГРЕБА "БУЛГАРТАБАК" И ДРУГИ ПРЕДПРИЯТИЯ, БЕЗ ДА КАЗВА ИМЕНА

"Булгартабак" наистина изглежда обречен заради приватизационния си договор и това не е само медийна спекулация. Същото се отнася и за други предприятия. Това призна Руси Статков - член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

ДИРЕКТОРЪТ НА БДЖ: НЯМА ДА ЗАКРИВАМЕ ЛИНИИ, ОПИТВАМЕ СЕ ДА ИЗКАРАМЕ БДЖ ОТ 19-ТИ ВЕК

Финансовото състояние на дружеството е стабилно. Това каза изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" инж. Никола Василев. "От това, което сме успели да свършим в рамките на три седмици, откогато сме тук, можем да кажем, че всичко е под контрол. Финансовото състояние на дружеството е стабилно. Правим всички възможности да предоставим по-качествена услуга на клиентите на БДЖ", заяви той, цитиран от "Фокус".

ВУЧИЧ: "ТУРСКИ ПОТОК" ТРЯБВА ДА МИНЕ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ, РУСКИЯТ ГАЗ НИ Е НАЙ-ИЗГОДЕН

Сръбският президент Александър Вучич подчерта по повод предстоящото посещение на президента на Русия Владимир Путин в Сърбия, че сътрудничеството с Русия е важно за бъдещето на страната. В интервю за Пинк ТВ Вучич съобщи, че по време на посещението на Путин ще бъдат подписани 21 споразумения.

ЕМИЛИЯН ГЕБРЕВ: ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ОПИТВАТ ДА МИ ВЗЕМАТ "ДУНАРИТ"

На 3 август, 2017 година ми беше връчено обвинение, че съм организирал престъпна група, заедно със сина ми, който беше "добавен" на по-късен етап, както и бившият финансов директор на "Дунарит" Никола Киров. Оттогава никой не ме е търсил по това обвинение. Това заяви собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев.

КУРЦ: БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО ОТНОВО НОВА ЕРА ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

В реч пред Европейския парламент австрийският канцлер Себастиан Курц приветства завръщането на Западните Балкани в центъра на европейските събития и подчерта значението на разрешаването на спора за името в този контекст.

НАБЛИЖАВА ПОСЛЕДНОТО ПЪЛНО ЛУННО ЗАТЪМНЕНИЕ ДО 2022 Г.

Съвсем скоро, на 21 януари, предстои последното пълно лунно затъмнение чак до 2022 година. В нощна на 20 срещу 21 януари кървата пълна луна ще може да бъде видяна най-ясно от Северна и Южна Америка, в някои части на Европа, както и в Африка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com