Новините: Най-важното за деня, 17 юли

10059
Новините: Най-важното за деня, 17 юли

Бяла е в траур заради смъртта на починалия след удар с бутилка в главата 18-годишен Алекс Ангелов, синдикатите скочиха срещу идеята за отмяна на клас "Прослужено време", Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на СУ за 2016 г., а Тефтерчето на Левски бе дигитализирано по повод 180-та годишнина от рождението на Апостола.

Тези и други акценти редакционният екип на Actualno.com събра за вас във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важните събития от днешния 17 юли.

БЯЛА Е В ТРАУР ЗАРАДИ СМЪРТТА НА 18-ГОДИШНИЯ АЛЕКС

Днес в град Бяла е ден на траур заради починалия след удар с бутилка в главата 18-годишен Алекс Ангелов. Обвиняем за смъртта му е 32-годишният Валентин Маринов.

МВР ИСКА ПИЯНИТЕ ШОФЬОРИ ДА СИ ПЛАЩАТ КРЪВНИТЕ ПРОБИ

Шофьорите, употребили алкохол, сами да плащат кръвното изследване в болницата. Това предлага Министерството на вътрешните работи (МВР) с промени в Закона за движение по пътищата, публикувани за обществено обсъждане. Новите текстове предвиждат ако шофьорите откажат да платят, КАТ не им връща книжката.

КЛАС "ПРОСЛУЖЕНО ВРЕМЕ" ПРЕДИЗВИКА ЗАКАНИ ОТ СИНДИКАТИ КЪМ РАБОТОДАТЕЛИ

Мисля, че това е една претоплена манджа, която се предлага отново от някои български бизнес организации. Беше предмет на обсъждане около 2010 година, когато имаше промяна на една наредба за работната заплата – заради преносимостта на стаж. Хората реагират изключително негативно и са готови да се борят за единствения механизъм, който гарантира, макар и минимално увеличение на доходите.

Това заяви в ефира на bTV председателят на КНСБ Пламен Димитров в коментар за идеята да отпадне т.нар. клас "Прослужено време".

НАД ПОЛОВИНАТА ОТ ОБВИНЯЕМИТЕ СЕ ИЗМЪКВАТ С УСЛОВНА ПРИСЪДА ИЛИ ГЛОБА

Над 60% от обвиняемите у нас не само, че не влизат в затвора, но се измъкват с условни присъди или глоби, като биват освобождавани от наказателна отговорност.

Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година. Когато все пак има ефективно наказание, то най-често е до 6 месеца. Това е срокът при над 54% от присъдите. Между 6 и 12 месеца са присъдени в 28.2% от случаите.

ОТ СУ ПЛАТИЛИ В БРОЙ ЗА ВИЛА В ЧЕРНОМОРЕЦ, СМЕТНАТА ПАЛАТА ОТКАЗА ЗА ЗАВЕРИ ОТЧЕТА НА ВУЗ-а

Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2016 г. Мотивите: Годишният финансов отчет на Висшето учебно заведение не дава вярна и честна представа за финансово състояние и имущество на Софийския университет към 31 декември 2016 г.

По-късно от ВУЗ-а излязоха с позиция по темата, като казаха, че ръководството на Софийския университет ще продължи с решителните мерки за подобряване на финансовата дисциплина.

ГРАЖДАНИ СЪС СИГНАЛ ДО ЕП: В ГОРНИ ЛОМ НАД 19 ХИЛ. МИНИ ЗАСТРАШАВАТ ЖИВОТА НА ХОРАТА

"Настояваме за незабавното премахване от територията на България на тези 190 614 противопехотни мини, които застрашават националната сигурност поради риска за здравето и живота на голям брой български граждани".

Това се казва в писмо на граждани до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и редица български управници, сред които премиера Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, главния прокурор Сотир Цацаров и др.

РПУ-тата В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА ЩЕ ПРИЕМАТ ГРАЖДАНИ ДЕНОНОЩНО

Дежурните в РПУ-тата в малките населени места трябва да организират по такъв начин работата си, че да имат възможност лично да приемат граждани "независимо от часа". Това разпореди по-рано днес (17 юли) главният секретар на МВР Младен Маринов след обиколка на всички малки полицейски управления.

СЛЕД ПРОВЕРКА: 60% ОТ СПИНЪРИТЕ НА ПАЗАРА СА ОПАСНИ

Преди време се появи информация, че в така популярните спинъри има олово и цинк. През последните дни контролните органи подложиха на лабораторни тестове различни видове спинъри, за да проверят има ли концентрации над нормите на тежки метали в тях.

Оказа се, че около 60% от проверените антистрес продукти-спинери от инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) не отговарят на изискванията за безопасност. За неизрядните продукти са съставени 66 акта на обща стойност над 50 хил. лева, съобщиха от ДАМТН.

ДИГИТАЛИЗИРАХА ТЕФТЕРЧЕТО НА ЛЕВСКИ

По случай 180 години от рождението на Апостола на свободата, Васил Левски, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", със съдействието на Министерството на културата дава възможност за дигитален преглед и сваляне в електронно копие на тефтерчето на Левски.

В специално създадения сайт са представени още фотографии на тефтерчето, крилати мисли на Апостола и богат снимков архив.

ТРИ ЗОНИ В СОФИЯ СТАВАТ МАНХАТЪН

В София ще има обособени три зони за небостъргачи. Това са кв. "Люлин", Централна жп гара и в района на Цариградско шосе. Там ще може да се строят високи сгради над 75 метра, но това ще става само след разрешение от Столичния общински съвет (СОС).

ПРОФИЛИРАНИ ПРОКУРОРИ ЩЕ ОТГОВАРЯТ ЗА НАСИЛИЕТО НАД ЛЕКАРИ ВЪВ ВСЕКИ РЕГИОН

Във всяка районна прокуратура ще има дежурен прокурор, който ще отговаря за посегателствата над медици, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. До 10 дни указанията на Цацаров ще стигнат до прокурорите в цялата страна. Според него набелязаният пакет с мерки срещу насилието по болници и над спешни екипи ще даде първи резултати около 30 ноември.

ГРИГОР ДИМИТРОВ ОТНОВО Е В ТОП 10

Григор Димитров отново е част от най-добрите в света на тениса. Българинът мина с една позиция напред и стартира новата седмица като десета ракета в света. За последно най-добрият ни тенисист бе в челната десетка през февруари 2015 г.

С достигането си до осминафиналите на "Уимбълдън" Гришо събра 3160 точки и излезе на десето място, изкачвайки се с една позиция. Със същия актив е и германецът Александър Зверев, който е 11-и.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com