Новините: Най-важното за деня, 19 април

7706
Новините: Най-важното за деня, 19 април
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти, от днешния 19 април, неделя.

Христос Воскресе! 

Честито Възкресение Христово. За християните това е един от двата най-големи празника, наред с Рождество Христово (Коледа). Христос Воскресе, Воистина Воскресе – с тези святи думи България и целият православен свят посрещат един от най-светлите християнски празници. Великден е известен още като Възкресение Христово и Пасха. Празникът се чества на третия ден, след като Иисус Христос е разпнат и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба на Спасителя. След възкресението Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

МВР министърът: Постоянният адрес не е основание да се върнеш в София след Великден

Точно на Великден правителството и Националния оперативен щаб ще обсъдят какви да са мерките, касаещи прибирането в София след Великденските празници. В обсъждането ще участва и премиерът Бойко Борисов, каза вътрешният министър Младен Маринов в сутрешния неделен блок на Нова телевизия. Той уточни, че става въпрос и за план за действие и след празниците, не само при следпразничното връщане в София.

По-малко увеличение на дневна база на болните от коронавирус, няма нови заболели медици

19 потвърдени нови случая на коронавирус има за изминалото денонощие, 8 от тях са в болница. 884 стават общо потвърдено болните на COVID-19. Направени са 26 417 теста към 18 април, само вчера има около 500 PCR теста. Това каза началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Директорът на "Пирогов": Не се страхуваме, мисля, че хората разбраха, че още не сме в пик

Изглежда малко перверзно, че ние се страхуваме – не, на бойна нога сме, готови за борба. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Асен Балтов по темата "коронавирус" пред БНТ. Смятам, че хората разбраха, че не сме стигнали пик и не можем да си позволим разхлабване на мерките. През следващите две-три седмици може да видим, че ще се удвоят, даже утроят случаите, добави Балтов.

Колко защитени от COVID-19 са медиците извън големите болници в София?

Какво всъщност е положението със защитата на медици във Видин от COVID-19? Според публикации във Facebook на медицински лица изобщо не е розово. Припомняме, че още вчера, 18 април, началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски съобщи за 9 заразени с COVID-19 медици във Видин и областта по този показател е на второ място след София. Заради това затвори неврологичното отделение на местната болница. Днес, 19 април, Мутафчийски потвърди думите си с по-подробна статистика по места на заразените медици.

Главният секретар на МВР: Има задържани на КПП-тата в София

Никой от полицаите не е виновен, че някой не е добросъвестен. Който е на работа има основание, той може да не живее в София, а да работи в София, каза Иванов.

Тръмп предупреди Китай с последствия заради коронавируса

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че Китай може да се изправи лице в лице със сериозни последици, ако "съзнателно е допуснал" избухването на пандемията от коронавирус, съобщи АФП.

"Можеше да бъде спрян в Китай, преди да започне, а не бе", заяви Тръмп пред репортери на брифинг в Белия дом. "И сега целият свят страда заради това", добави той, според БГНЕС.

Възможност за диктатура ли е новият коронавирус?

Някои лидери в Европа бяха обвинени, че използват здравната криза, породена от COVID-19, за да ограничат несъгласията на хората с тях и да укрепят властта си. В Турция стотици бяха арестувани заради публикации в социалните мрежи. Подобна съдба очаква и онези в Русия, които публикуват "фалшиви новини". Появяват се страхове, че демокрацията в Полша е застрашена, а в Унгария... вече не съществува.

СЗО: Не очаквайте ваксина за COVID-19 в близко бъдеще

Човечеството ще трябва да живее със заплахата от коронавирус „в обозримо бъдеще“ и съответно да се адаптира, защото няма гаранция, че ваксина може да бъде успешно разработена, предупреди един от водещите световни експерти по болестта. Съобщението бе направено от Дейвид Набаро, професор по глобално здраве в Империал Колидж, Лондон, и представител на Световната здравна организация в Лондон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com