Новините: Най-важното за деня, 2 януари

3705
Новините: Най-важното за деня, 2 януари
Снимка: actualno.com/ Ангел Атанасов

Екипът на Actualno.com събра за вас най-интересното от изминалия неделен ден, 2 януари.

9000 ТОНА "ВНОСЕН" БОКЛУК В ПЛЕВЕН СА ПРИСТИГНАЛИ ПО МОРЕ, ИТАЛИЯ ЩЕ КАЖЕ ДАЛИ Е ЗАМЕСЕНА МАФИЯТА

Откритите преди два дена в Плевен 9000 тона "вносен" боклук са пристигнали в България по море, а не с влакови композиции. Все още не е ясно дали те имат връзка с операцията в Италия при която бяха задържани членове на мафията, които се занимават с този вид дейност. Това съобщи в Плевен главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който пристигна в града, за да координира действията на полицията по образуваното от прокуратурата досъдебно производство по случая.

РАЗСЛЕДВАНЕТО ЗА ТРАФИКА НА БОКЛУК ОТ ИТАЛИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕНЕСЕ И У НАС

Мащабното разследване на калабрийската мафия Ндрангета, при което властите в Италия арестуваха над 300 мафиоти, включително и една българка, достигна и до България. Според тях засега разследването у нас се води в района на Плевен под прякото ръководство на главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Той е заминал на мястото на операцията, след като по-рано тази сутрин подробности по следствените действия са били обсъждани от премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и ръководството на МВР

КАРАНИКОЛОВ: ВОДНИЯТ РЕЖИМ ЩЕ БЪДЕ ЕДНАКЪВ ЗА ВСИЧКИ КВАРТАЛИ НА ПЕРНИК

Водата в Перник няма да поскъпва, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БНР. Той допълни, че се подготвя нов график на водоподаване, с който режимът да бъде уеднаквен за всички квартали на града. До края на деня ВиК-Перник ще излезе със становище, че в ситуацията, в която се намира града в момента, няма да бъде подписано увеличение на водата.

ВОДНАТА КРИЗА В ПЕРНИК БИЛА СЦЕНАРИЙ СРЕЩУ ГЕРБ И БОРИСОВ

"Историята с водата на Перник е част от сценарии срещу правителството на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов", смята Красимир Велчев, заместник-председател на партията и член на Изпълнителната комисия. "Два пъти Борисов подава оставка, трети път няма да има", заяви Велчев.

"3,5 млн. лева за ремонт на ВиК инсталацията на града са отпуснати по времето на Орешарски – през 2014 г.", припомни той в предаването "Лице в лице" по bTV.

ОМБУДСМАНЪТ СЕЗИРА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЗАРАДИ СМЪРТТА НА 24 ДУШИ В ДОМ ЗА ХОРА С ДЕМЕНЦИЯ

Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев с искане да бъде извършена проверка в Дом за пълнолетни лица с деменция в с. Горско Косово. Внезапна проверка на експертите на обществения защитник през декември 2019г. е констатирала изключително лоши условия, при които живеят хората, настанени в социалната институция, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

"Към момента са настанени 57 лица, при капацитет 60 (мъже и жени). Голяма част от тях са на легло, повечето от тях са в кахексия и обездвижени. Националният превантивен механизъм - НПМ (дирекция към омбудсмана, която проверява всички институции, в които са настанени деца и лица, без да могат да напускат доброволно като затвори, интернати, социални домове за деца и възрастни, психиатри, центрове за нелегални мигранти и бежанци) установи случай на скоро настанено лице с декубитални рани, които не са обработени в продължение на 4 дни поради отсъствие на медицинската сестра", пише в писмото си до главния прокурор доц. Ковачева.

КМЕТЪТ НА СУХИНДОЛ: ГРИЖИМ СЕ ЗА БОЛНИТЕ В ДОМА ЗА ХОРА С ДЕМЕНЦИЯ В ГОРСКО КОСОВО

За болните в Дома за възрастни хора с деменция в село Горско Косово се полагат нужните грижи, а община Сухиндол няма средства за разширение на дома и подобряване на санитарно-битовите условия. Това заяви пред БНР кметът Пламен Чернев по повод извънредната проверка в края на миналата година в дома, в резултат на която обмудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев за 24 смъртни случая през 2019-а в Горско Косово, община Сухиндол. В сигнала се настоява за прокурорска проверка и се посочва още, че условията за живот на 57-е домуващи са изключително лоши.

Д-Р ГЪЛЪБОВА: СГРАДИТЕ НА ПСИХОДИСПАНСЕРИТЕ СА В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ

Между 80 и 90% от сградите на психиатричната помощ са в окаяно състояние. Това стана ясно от думите шефа на ДПБ "Св. Ив. Рилски" Цветеслава Гълъбова пред БНТ. Тя е участник в работната група, изготвяща новата Национална стратегия в областта на психичното здраве. В рамките на изготвянето й е направена и оценка на сградния фонд, която откроява това тежко, дори критично състояние. По-голяма част от сградите са пригаждани от стари помещения като бивш затвор или склад.

ТУРСКИ ФИРМИ, СВЪРЗАНИ С F-35, ИСКАТ ДА ДОЙДАТ В БЪЛГАРИЯ

Турски фирми, участващи в програмата за производство на изтребителите F-35 искат да се преместят в България. За да избегнат американските санкции, няколко турски фирми, които произвеждат около 1000 части за изтребителите пето поколение F-35, имат намерение да преместят производството си в България.

ТУРЦИЯ ИЗПРАЩА ВОЙСКИ В ЛИБИЯ

Турският парламент одобри изпращането на войски в Либия в полза на подкрепеното от ООН правителство на националното споразумение (ПНС) при официално искане за военна подкрепа от Турция, съобщиха турски медии. Парламентът проведе спешно заседание, за да обсъди мандата за Либия, предвиждащ изпращането на турски войски в страната. В дневния ред на заседанието имаше само една точка, докато политическите партии разполагаха с 20 минути за изказване след прочитането на мандата. В края на сесията мандатът беше одобрен с категорично мнозинство.

НЕТАНЯХУ СЕ ОТТЕГЛИ ОТ 4 МИНИСТЕРСТВА, НО ОСТАНА ПРЕМИЕР

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, на когото са повдигнати обвинения в корупция, обяви, че освобождава всички министерски постове, които заема, освен този на ръководител на правителството, предаде DPA, цитирайки съобщение от неговата канцелария. Нетаняху вече няма да оглавява четири министерства – на здравеопазването, по социалните въпроси, на селското стопанство и за диаспората. В края на миналата година израелският главен прокурор обяви, че срещу премиера ще бъдат повдигнати обвинения в корупция, измама и злоупотреба с доверие. За първи път в историята на Израел действащ министър-председател става обвиняем.

ДЖИХАДИСТИ НА ОСТРОВА ИСКАЛИ ДА УБИЯТ КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II

Ислямски екстремисти провеждат импровизирани съдебни процеси, налагат шериата, разпространяват забранени книги и вербуват млади затворници във Великробритания, това разкри бивш затворник пред лондонския вестник Times. Пред медията той сподели, че също е бил вербуван от група, включваща последователи на Анджем Чудари – проповедник на омразата. Анджем Чудари се счита за най-опасния проповедник на джихада, но миналата година той беше пуснат на свобода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Бивша манекенка стана директор на Държавен фонд "Земеделие"

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

БДЖ вдига цената на билетите

Направиха нови записи на химните на България и Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com