Новините: Най-важното за деня, 3 януари

4063
Новините: Най-важното за деня, 3 януари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com Ви представя вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важното от днешния 3 януари.

БАН ПУСНА ДОКЛАДА ЗА АЕЦ "БЕЛЕНЕ"

Българската академия на науките публикува междинния доклад за АЕЦ "Белене", който беше изготвен по поръчка на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДОКЛАД ПОТВЪРДИ: "БЕЛЕНЕ" Е ЖИЗНЕСПОСОБЕН ПРОЕКТ, НО ТРЯБВАТ 10,5 МЛРД. ЕВРО

Проектът АЕЦ "Белене" е жизнеспособен, но трябва да се спазят някои условия - инвестиционният разход да е не повече от 10,5 млрд. евро, съотношението на привлечения към собствения капитал 70:30 и лихвата до 4,5%.

ИЗКЛЮЧИХА ВЕРСИЯТА ЗА САМОУБИЙСТВО: ВСИЧКИ В НОВИ ИСКЪР СА БИЛИ УБИТИ

„Става дума за шесторно убийство, изключвам възможността за самоубийство. Всичките са убити с огнестрелно оръжие не с един, а с множество изстрели“. Това заяви Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба.

НИКОЙ ОТ УБИТОТО СЕМЕЙСТВО В НОВИ ИСКЪР НЕ Е ИМАЛ КРИМИНАЛНИ РЕГИСТРАЦИИ

Никой от убитото семейство не е имал криминални регистрации. Първоначалният оглед на местопрестъплението в Нови Искър е приключил около 3 часа тази сутрин. Синът е притежавал законно оръжие, но това не е оръжието на престъплението.

ИЗДИРВАНАТА КЕТИ КЮХОВА Е УБИТА И ИЗХВЪРЛЕНА В КЛАДЕНЕЦ

44-годишната Кети Кюхова е намерена убита и хвърлена в кладенец, дълбок два метра, съобщи Нова телевизия. Кладенецът се намира на метри от мястото, където беше открит джипът на семейството.

ПРАВИТЕЛСТВОТО УТВЪРДИ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА ОТ ДОМАШНО НАСИЛИЕ

Министерският съвет прие Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за 2017-2018 г., по известна като Истанбулската конвенция. Текстовете влизат за обсъждане в Народното събрание, след като бяха одобрeни от Министерския съвет.

РАТИФИЦИРАНЕТО НА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ НЯМА ДА ЗАДЪЛЖИ БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЗНАЕ ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ

Ратифицирането на Истанбулската конвенция няма да задължи България да разреши еднополовите бракове или да промени конституцията си. В това увери министърът на външните работи Екатерина Захариева след днешното заседание на правителството, на което беше прието решение за ратификация на конвенцията.

ИВАН КОСТОВ: АЕЦ "БЕЛЕНЕ" Е ГУБЕЩ ПРОЕКТ

Бившият премиер Иван Костов, който ръководи Центъра за анализи и управление на риска (ЦАУР), даде интервю за сайта Bulenergyforum.

60% ОТ ВНЕСЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЛЕКАРСТВА ОТ ЕС СЕ ИЗНАСЯТ ОБРАТНО

59% от внесените от ЕС у нас лекарства се изнасят обратно. До този извод са стигнали пациентски и неправителствени организации, които за пореден път сигнализираха за застрашаващите последствия от реекспорта на лекарства.

ДИМОВ СЕ ЗАЕЛ С ИЗТИЧАЩИЯ ПЛАН ЗА "ПИРИН", ЗАЩОТО КМЕТЪТ НА БАНСКО ГО ПОМОЛИЛ

Кметът на Банско Георги Икономов е помолил министъра на околната среда и водите Нено Димов да завърши процедурата по частичното изменение на сега действащия план за управление на Национален парк "Пирин", която е започната още през 2013 г., но така и не се реализира.

САГАТА "БАНСКО": НЕНО ДИМОВ СЕ СРЕЩА С ИНВЕСТИТОРА, ЗА ДА РАЗБЕРЕ НАМЕРЕНИЯТА МУ

До този момент няма постъпило инвестиционно намерение за Банско. Ще извикам през следващите дни инвеститора, за да разбера какви са намеренията му. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов в ефира на БНТ.

ФАНДЪКОВА НАЕЛА КРИМИНАЛИСТ ДА РАЗСЛЕДВА ДИРЕКТОР НА ДЕТСКА ГРАДИНА

Възложих нова проверка от опитен криминалист, който работи като директор на нашия вътрешен контрол – г-н Ботьо Ботев, защото не искам да се допусне каквото и да било съмнение върху цялата система. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

ПРОТЕСТИТЕ В ИРАН СЕ НАСОЧИХА СРЕЩУ РЕЛИГИОЗНАТА УСТАНОВЕНОСТ

Иранският вицепрезидент Есхаг Джахангири предупреди хората да бъдат внимателни. "Който инициира протести, рискува да загуби контрола върху тях", заяви той. Това се отнася и до онези, които стоят зад демонстрациите от края на тази седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com