Новините: Най-важното за деня, 3 май

3561
Новините: Най-важното за деня, 3 май
Снимка: ПЦ на МС

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти от днешния 3 май, неделя.

Борисов обяви олекотяване на карантинните мерки

"От утре инструкторите за издаване на свидетелство могат да работят. Индивидуалните спортове, не обаче състезанията, на открито може да бъдат подновени. Те могат само да помогнат на здравето. Навсякъде трябва да се спазва дистанция. Вирусът няма да мине за година или две, трябва да се научим да живеем с него."

Заведенията на открито ще заработят по ясни правила с правила за дистанция. Това обяви Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет във връзка с мерките на правителството в отговор на кризата, свързана с коронавируса COVID-19.

Пускат заведенията на открито, но при строги правила

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която разрешава посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници. Те ще имат право да отворят на 6 май - Гергьовден, съобщиха от министерството.

Ананиев: Следваща мярка за облекчаване ще е отмяна на КПП-тата

Една от следващите мерки ще бъде и падане на КПП-тата, като може би няма да е точно сега, но няма и да е толкова далеч. Това каза пред бТВ здравният министър Кирил Ананиев. Ще обсъдим на Министерски съвет всички мерки, които могат да се предприемат в близките дни и седмици, добави Ананиев.

Нов починал лекар от коронавирус у нас, ето колко са новите случаи

Общият брой на заразените с коронавируса у нас вече е 1611 души. Нови 23 случая на COVID-19 са установени за денонощието - от 982 проби (общо 48 618 изследвания от началото на епидемията или 6945 изследвани на 1 000 000 души). Това съобщи доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб по време на редовния сутрешен брифинг, който от вчера е в нов формат.

1618 заразени с Covid-19, още един почина

1618 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17:00 часа днес. През днешния ден са доказани още 7 нови случая - в областите: 1 в Смолян, 1 във Враца и 5 в София.

Мангъров: Ваксина няма да има още дълго, мерките са нелогични

"Ваксина поне още 5 години няма да има. Какво ще правим още 5 години? Ще стоим забулени, ще чакаме Господ да слезе отгоре ли?" Това попита доц. д-р Атанас Мангъров в предаването "Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

Вълчев призна: Ще има нови дати за матурите и външното оценяване      

Трябва да бъдем предпазливи в предстоящите седмици, дори да има подобрение в ситуацията. Не може да очакваме, че до седмици епидемията ще стихне. Това, което не може да се случи в дигитална среда, ще се проведе в класните стаи и в университетските аули. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването "Неделя 150" на БНР.

Борисов се скара на журналистите, че се "гаврят" с Мутафчийски

Щабът не е разформирован, от две седмици ме умоляват да спрат да се гаврят някои от журналистите с тях. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет, където се появи заедно с председателя на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"Както виждате генералът си е жив и здрав. Изобщо нямаше да развалям на хората празничното настроение, ако не сезирах поредния умисъл. Щабът никога не е разформирован. Щабът работи по следни начин - избран в зависимост от ситуацията, която ежедневието предполага да имаме най-бързите действия. Голяма болница, най-голямата болница, РЗИ-ата, Гранична полиция, Външно министерство. Щабът е доста голям.

Журналистически въпроси към щаба - вече само веднъж седмично

Само веднъж седмично вече ще бъдат допускани журналистически въпроси към кризисния щаб за борба с коронавируса. Това обяви по време на брифинг премиера Бойко Борисов, като посочи аргумент, че са разпитвани от прокуратурата.

Премиерът призна, че е имало разногласия в щаба за отварянето на училищата и детските градини, като обсъждана част за олекотяване на противоепидемични мерки.

Балканските страни се справят добре с коронавируса, тревожни новини от Русия

Повечето страни на Балканския полуостров изглежда държат ситуацията с болните от коронавирус под контрол. В Гърция потвърдените случаи са 2 620, от които 1 374 оздравели и 143 смъртни. За 2 май има само 8 нови случая, но и 3 смъртни.

В Хърватия случаите са 2 088, от които 1 463 оздравели и 77 починали. Новите случаи за 2 май са само 3, има и 2 смъртни, а излекуваните са 20-тина т.е. ситуацията твърдо изглежда под контрол.

Пандемията заплашва свободата на печата в Източна Европа

В много страни по света, включително в Източна Европа, правителствата използват коронавирусната пандемия, за да ограничат свободата на печата. Те не искат тяхното управление на кризи да бъде критикувано от медии. Но журналистите не винаги се оставят да бъдат заглушени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество