Новините: Най-важното за деня, 30 май

4210
Новините: Най-важното за деня, 30 май
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Редакцията на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 30 май.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ СИ ТРЪГНА ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ГЕРБ

След разговор между председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов, Цветанов подава оставка от всички ръководни постове на ГЕРБ, съобщиха от партията. Това предизвика силен отзвук в интернет.

ЦВЕТАНОВ САМ ПОИСКАЛ ДА СЕ ТРЪГНЕ ОТ ГЕРБ СЛЕД РАЗГОВОР С БОРИСОВ

Вторият човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов разкри, че е предложил два варианта за бъдещата си роля на премиера и лидер на партията Бойко Борисов в разговор помежду им. Борисов е предложил трета възможност, която не удовлетворява Цветанов и той е решил да подаде оставка от постовете си в ГЕРБ.

НИНОВА: НАРОДЪТ КАЗА НА ВСИЧКИ ПАРТИИ - НЕ ВИ ИСКАМЕ

Ниската избирателна активност - това според Корнелия Нинова, която подаде оставка като председател на БСП, е причината за незадоволителното представяне на БСП на европейските избори.

ПОЛИЦАИ НАХЛУХА В РАЙОН "СЕВЕРЕН" В ПЛОВДИВ, АРЕСТУВАН Е КМЕТЪТ РАЛЬО РАЛЕВ

 Служители на Специализираната прокуратура, полицията и представители на КПКОНПИ влязоха в кметството на район "Северен" в Пловдив. По първоначална информация при акцията е арестуван кметът на района Ральо Ралев.

СТОЯНОВА: НЯМА ГРЕШКА В СУБСИДИИТЕ ЗА ПАРТИИТЕ, РАЗПРЕДЕЛЯТ СЕ ТАКА ОТ ГОДИНИ

Няма грешка в начина на изчисляване на партийните субсидии. Той е законосъобразен и не е променян от 2001 г. насам, заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), цитирана от Mediapool.

КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ Е НЕТЪРПИМА И ВИДОИЗМЕНЯЩА СЕ, А ЗАКОНЪТ НЕ Е СИГУРЕН КАКВО Е "ПОДКУП"

И през социализма имаше корупция, но апатията на хората през последните 30 години създаде особено добра хранителна среда за корупционни практики. Всички носим вина за това със странната толерантност, която проявяваме. Хората някак не успяха да се възползват от свободата на новата демокрация – свободата да търсят и изискват отговорност от дръзналите да нарушат интересите на гражданите.

ЕКСПЕРТ: КПКОНПИ НЕ МОЖЕ ДА ОТГОВОРИ НА ОЧАКВАНИЯТА НА ОБЩЕСТВОТО

Какво получи обществото със създаването на новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество – вече прословутата КПКОНПИ? Не това, което беше очаквало.

КРАЙНИ РЕЗУЛТАТИ ЗА ЕВРОИЗБОРИТЕ: ВОДАЧИТЕ НА ЛИСТИТЕ ВЗЕМАТ НАЙ-МНОГО ПРЕФЕРЕНЦИИ

Четири дни след края на европейските избори, вече има публично достъпна пълна статистика що се отнася до резултатите и най-вече кой лично на каква подкрепа се радва.

ДФЗ ОТРИЧА, ЧЕ ЗАРАДИ КАЛПАВА МЕТОДИКА ТАРИКАТИТЕ С КЪЩИ ЗА ГОСТИ ЩЕ СЕ ИЗМЪКНАТ

Методика за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 – 2013г. е част от процедурата за мотивиране при налагане на санкции за извършени нарушения от страна на бенефициентите, но не и основание, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".

СЪДЪТ ВЕЧЕ ОТМЕНЯ ГЛОБИ НА ТАРИКАТИТЕ С КЪЩИ ЗА ГОСТИ

Още преди година Върховният административен съд (ВАС) е отменил огромна санкция, наложена на нарушители по скандалната програма с къщите за гости, субсидирана с европейски пари, показва проверка на Mediapool. Причината е, че Държавен фонд "Земеделие" използва незаконна методика за налагане на санкциите, която обрича данъкоплатците да платят от своя джоб за измамите по селската програма.

АЕЖ ЗАЩИТИ ЖУРНАЛИСТ НА "КАПИТАЛ" ЗАРАДИ ЗАВЕДЕНО ОТ СТОЯН МАВРОДИЕВ ДЕЛО

"Прави впечатление, че в решението на градския съд е напълно игнорирана Конституцията съгласно тълкуването ѝ още през 1996 г. от Конституционния съд и Европейската конвенция за правата на човека в светлината на богатата практика на Европейския съд по правата на човека. Не е отчетено, че тъжителят се явява публична фигура, че носи отговорност за дейността на ръководената тогава от него комисия като неин председател, че гражданите имат право да коментират действията на тази комисия във връзка с неговата личност, ролята на медиите на "обществен страж" в демократичното общество, рамките на свободата на словото и задължението за висшите служители да търпят критика", каза адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация.

ВОЙНАТА В "НЕТИНФО" СЕ РАЗГОРЯ

След като вчера, 29 май, един от съсобствениците и изпълнителен директор на "Нетинфо" АД Христо Христов публично обяви, че има натиск върху редакционната политика на сайтовете на "Нетинфо" и отказа да се раздели с главния редактор на сайта Gong.bg Ники Александров, днес (30 май) Христов обяви в личния си профил във Facebook, че новото ръководство продължава с натиска като де факто го сваля от длъжността "изпълнителен директор".

ЛАВРОВ: ПРОДЪЛЖАВАНЕТО НА "ТУРСКИ ПОТОК" ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ ЩЕ УКРЕПИ НЕЙНАТА СИГУРНОСТ

Продължаването на "Турски поток" през България ще укрепи нейната енергийна сигурност. Това заяви в интервю за списание "Международни отношения" руският външен министър Сергей Лавров.

ЕРДОГАН РАЗКРИ МАЩАБНА СЪДЕБНА РЕФОРМА В ОПИТ ДА УМИЛОСТИВИ ЕС

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган представи дългоочакван пакет от съдебни реформи, който – съгласно думите му, показва ангажимента на страната за пълноправно членство в Европейския съюз, въпреки "обещанията, които не са били спазени", съобщава турският вестник Hurriyet.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com