Новините: Най-важното за деня, 31 май

6900
Новините: Най-важното за деня, 31 май
Снимка: БГНЕС

Редакцията на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 31 май.

ТРИ ДЕЦА СА БИЛИ РАНЕНИ ПРИ ДЕМОНСТРАТИВНО ВЗРИВЯВАНЕ НА ГРАНАТА ПО ПОВОД 1 ЮНИ

Три деца са пострадали при демонстративно взривяване на граната в Силистра. Районната прокуратура води досъдебно производство по случая, съобщават от Апелативната прокуратура във Варна. Днес около 11 часа на стадион "Доростол" в Силистра полицията в града е извършила демонстрация по залавяне на престъпник във връзка с 1 юни – Деня на детето. На всичкото отгоре се появи ВИДЕО и твърдение на свидетел, че полицаите си довършили демонстрацията и чак след това дошла помощ за децата.

'ПОХОД НА СЕМЕЙСТВОТО": НАСИЛНИЦИТЕ ВЪН ОТ ДОМА, НО САМО АКО ИМА КОЙ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ЖЕРТВИТЕ

“Промяна на законодателството и въвеждане на задължително извеждане и ограничаване на насилника от дома, а не на насиленото дете или друг член на семейството, освен в случаите, когато няма кой друг да се погрижи за невинните членове на семейството". Това е едно от предложенията на Националната асоциация "Поход за семейството" за нова стратегия за развитие на семейството и детето в България.

БИСЕР ПЕТКОВ СЕ ПОХВАЛИ С ПРОГРАМИ ЗА ВРЕМЕННА ЗАЕТОСТ, СЪС ЗАПЛАТИ ПО 560 ЛВ.

В началото на юни ще стартира изпълнението на 28-те регионални програми за заетост във всички области на България.С тях ще се осигури работа за срок от 3 до 6 месеца за 2387 безработни. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в отговор на въпрос на народния представител Галя Желязкова по време на днешния парламентарен контрол.

БИВШ СЛЕДОВАТЕЛ: ЗА МЕН СЛУЧАЯТ "ЗАЙКОВ" НЕ E ПРИКЛЮЧИЛ

"За мен случаят „Зайков” не е приключил. Той е много сериозна камбана за нашето общество. Реагираме за бездомните кучета и котки, за жабите. За мен обаче трябва незабавно прокуратурата да вземе на специален отчет делата за домашно насилие." Това каза бившият следовател Чавдар Герасимов, който живее в района на Долна Баня, където Стоян Зайков, предполагаемият убиец на Милена Шишкова от Костинброд, се е укривал.

ГЕШЕВ ВИДЯ СЪЮЗ НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ И ИВО ПРОКОПИЕВ - ДА ДИСКРЕДИТИРАТ ПРОКУРАТУРАТА

Плащане на определени хора за дискредитиране на прокуратурата – така ръководителят на Спецпрокуратурата и зам.-главен прокурор Иван Гешев обрисува "кръг от олигарси", който работел срещу държавното обвинение, макар че някои от тези хора не се харесвали. И добави, че "хора, свързани с това образувание" (бел. ред. – гражданско движение "Боец") имат общи снимки с Цветан Василев.

СЪДЪТ ОТМЕНИ НАРЕДБА НА ЦАРЕВО ДА ГЛОБЯВА КЪМПИНГУВАЩИ, ГОТОВА Е НОВА - ПОЧТИ СЪЩАТА

Вчера, 29 май, стана ясно, че с решение на Върховния административен съд е отменена Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда на територията на община Царево. Именно по нея местната власт глобяваше къмпингуващи до плажовете Корал, Арапя, Делфин и др. Съгласно наредбата, от искащите да къумпингуват се изискваше преди да разположат палатка, ремарке или каравана да получат разрешение от главния архитект на общината (ако ползват общински терен), съответно нотариално заверена декларация от собственика на имота, на чиято територия възнамеряват да къмпингуват. Глобата беше от 200 до 2000 лева за първо нарушение и от 2000 до 5000 лв. – при повторно.

БСП ПРЕДЛАГА ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ ЗА РОДИТЕЛИ И ДРУГИ СОЦИАЛНИ МЕРКИ

"Днес България е все още най-бедната европейска държава. Българските семейства са с най-ниски доходи, което се отразява на качеството на живот и на техните деца., заяви Весела Лечева, която от парламентарната трибуна прочете декларация на ПГ на „БСП за България” по повод Деня на детето.

АРАБСКИЯТ СВЯТ ЗАСТАНА СРЕЩУ ИРАН

Почти всички арабски държави изразиха недвусмислено солидарност против действията на Иран, осъждайки всички неотдавнашни атаки в региона на Персийския залив, и подкрепиха всички действия на Саудитска Арабия за защита на територията ѝ. Това се посочва в окончателното изявление на извънредната среща на върха на Лигата на арабските държави, проведена в Мека.

ПЛАНЪТ "МАРШАЛ" ЗА ПАЛЕСТИНА НА ДЖАРЕД КЪШНЪР ЗАСЕГА НЕ ЕНТУСИАЗИРА САУДИТСКА АРАБИЯ

Според арабски медии, планът на САЩ е палестинците да се оттеглят от териториите, завзети от Израел, в замяна на икономическа помощ, както и в предоставянето на финансова помощ от арабските монархии за създаване на палестинска държава. Съгласно плана, който не е официално обявен, част от новата палестинска държава трябва да бъде разположена на Синайския полуостров. Засега Палестина отхвърля "сделката на века" от САЩ за уреждане на конфликта. Планът е дело на зетя на американския президент Доналд Тръмп - Джаред Къшнър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com