Новините: Най-важното за деня, 7 май

4824
Новините: Най-важното за деня, 7 май
Снимка: Getty Images/Guliver

"Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни, да изграждате мир, мостове". Това е казал папа Франциск на министър-председателя Бойко Борисов, който го изпрати на летище София, съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът Бойко Борисов благодари на Негово Светейшество папа Франциск за това, че посети страната ни и подчерта, че България ще продължава да работи за мир в региона. "Продължавайте да правите мостове и магистрали на Балканите, бяха последните му думи към България", добави още Борисов.

"БИВОЛЪ": ДЕПУТАТЪТ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ПРЕКАРВА РАБОТНОТО СИ ВРЕМЕ В ДУБАЙ

Най-богатият български депутат Делян Пеевски прекарва по-голямата част от работното си време в Дубай, сочат полетни данни за последните три години, до които сайтът "Биволъ" е получил достъп. Броят на пътуванията и периодите, прекарвани от народния представител извън страната, повдигат съмнения дали Пеевски реално живее в България по смисъла на изборния закон и има ли право да се кандидатира за европейските избори, питат разследващите журналисти.

КАК БЕЗПРОБЛЕМНО ДА СЕ СЪБОРИ ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА

Точно в средата на поредица от почивни дни около националния празник преди три години Пловдив настръхна- новината, че се разрушава паметник на културата, събра за минути десетки хора, които спряха багерите. В трите години след това руините просто бяха оградени, а казусът влезе в съдебните зали. През октомври миналата година пловдивчани с голяма изненада разбраха, че присъди за разрушаването няма да има, обвиняемите бяха оправдани. Окръжна прокуратура Пловдив оспори присъдата и днес делото влезе в Апелативен съд Пловдив.

МИТРОПОЛИТ НАУМ: ИЗГЛЕЖДА, ПАПА ФРАНЦИСК ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ПО-ГОЛЯМ ПАТРИОТ ОТ НЯКОИ БЪЛГАРИ

Решението на Светия Синод да посрещне папа Франциск „протоколно” беше взето с мнозинство въпреки различните мнения на един или друг митрополит. Така че всички бяхме длъжни да се съобразим с това, независимо от своите лични разбирания. Това пише в своята официална Facebook страница русенският митрополит Наум по повод визитата на главата на Римокатолическата църква у нас, която приключи днес. "Изглежда, Римският папа ще се окаже по-голям патриот от някои българи, готови да продадат историята, църквата и миналото си, заради болни амбиции и бъдещи "позиции", уточнява още Наум.

ЩЕ УСПЕЕМ ЛИ ДА ДОГОВОРИМ ИЗТРЕБИТЕЛИТЕ F-16 И КОЛКО ЩЕ НИ СТРУВАТ

България започва същинските преговори за изтребителите F-16, изпращайки висши военни и финансисти в САЩ, но пред постигането на успешна сделка има поне няколко пречки. Осемте изтребителя ще струват повече от очакваното. Първоначално отделените 1.8 млрд. лева със сигурност няма да са достатъчни за покупка на бойните самолети. България е готова да отдели максимум 2.5 млрд. лева за сделката, но ще настоява плащането да бъде на няколко вноски.

МАСИРАНА ОФАНЗИВА НА СИРИЙСКАТА АРМИЯ В ХАМА И ИДЛИБ - ИДВА ЛИ КРАЯТ НА ВОЙНАТА

Войната в Сирия продължава вече осма поредна година. На практика последният бастион на джихадистките групи се явяват провинциите Хама и Идлиб. Арестите на мирни граждани от страна на ситуираните там групировки не се отричат дори от про-опозиционните медии. Още от лятото на миналата година терористите почти всекидневно обстрелват и пращат диверсионни групи в армейския тил на сирийската армия. През този период много от градовете в тези области стават жертва на джихадистки нападения. Такъв е случаят например с християнския град Махарда, който редовно става обект на атаки, най-вече от ислямистката групировка Джайш ал-Изза.

ИСТАНБУЛ ПРОТЕСТИРА СЛЕД РЕШЕНИЕТО ЗА НОВИ ИЗБОРИ ЗА КМЕТ НА ГРАДА

Жителите на много райони на Истанбул организираха "протест на тенджерите" във връзка с решението на Централната избирателна комисия да анулира изборите за кмет, които бяха спечелени от опозиционния кандидат Екрем Имамоглу.

ЕС ПРОВЕРЯВА ПОСТРОЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПЪТИЩА С ЕВРОПАРИ

Европейската сметна палата е започнала проверка как се строят финансираните с европейски средства пътища в България, Чехия, Полша и Испания, които са част от трансевропейската транспортна мрежа и трябва дa осигуряват свързаност в Общността, съобщават от одитната институция.

УСВОИЛИ СМЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МАЛКО ЕВРОПАРИ ЗА БОРБА С МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ

Уникално или не, но макар темата за чистотата на въздуха да е постоянно централна в България, за течащия в момента програмен период (2014 - 2020 година) България е усвоила само 1,7 млн. лева за борба с мръсния въздух от полагащи ни се над 115 млн. лева. Това твърди в свой материал вестник "Сега" на база специална справка.

ДЖИП БЛЪСНА ЧЕТИРИ ДЕЦА И СЕ ПРЕОБЪРНА В РЕКА В СОФИЯ

Джип блъсна четири деца в София и се преобърна в канала на Перловската река в София. Инцидентът е станал малко преди 14:00 часа в района на стадион "Георги Аспарухов" в столичния квартал "Сухата река" - на кръстовището на булевард "Владимир Вазов" и улица "Васил Кънчев".

МЛАДЕЖ ВЗЕ ШЕСТ ЖЕНИ ЗА ЗАЛОЖНИЦИ КРАЙ ТУЛУЗА

Въоръжен младеж е хванал няколко души за заложници в магазин в квартал Бланяк в Тулуза в югозападната част на Франция, съобщава "Ройтерс". Въоръженият стрелял веднъж и е поискал преговарящ, коментира източник, добавяйки, че инцидентът не изглежда мотивиран от тероризъм.

"ШОУТО НА СЛАВИ" СПИРА ДА СЪЩЕСТВУВА

"Шоуто на Слави" слиза от екран. Това обяви самият Слави Трифонов. Телевизионният водещ заяви, че последният епизод на шоуто ще бъде на 31 юли 2019 г. "Водим разговори със "Седем осми" и както обикновено, поканихме Слави да продължим сътрудничеството си след настоящия сезон, но не сме стигнали до резултат", заявиха междувременно в официална позиция от bTV.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com