Отбелязваме Игнажден

5935
Отбелязваме Игнажден

Във всички епархии на Българската православна църква миряните почитат Игнажден, в който се отдава почит към паметта на свети Игнатий Богоносец, който е ученик на Йоан Богослов. Игнатий Богоносец е втори поред епископ на Антиохийската църква, информира Агенция "Фокус".

Прозвището Богоносец е свързано с предание, което води началото си от св. Симеон Метафраст (10 век), според което св. Игнатий е детето, посочено и прегърнато от Иисус Христос, когато апостолите спорят за първенство (Мат. 18:1-5).

С Игнажден започват Коледните празници

Пет дни преди Коледа - на 20 декември, почитаме Свети Игнатий Богоносец. С Игнажден започват коледните празници.Игнатий Богоносец е вто...

В народните традиции от този ден обикновено започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна.

Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

Традиционно денят се отбелязва на 20 декември, но в църковния календар за 2015 г. той е с един ден по-рано - 19 декември, събота. В различните краища на страната празникът е наричан по различен начин. Най-популярен е обредът “полязване” или “булезене”.

Свързва се с това, че през целия ден домакините следят какъв човек ще прекрачи най-напред прага им. Щом първият гост е добронамерен и заможен стопанин, вярват, че годината ще е имотна.

Празнуваме Игнажден

Пет дни преди Коледа - на 20 декември почитаме Свети Игнатий Богоносец. С Игнажден започват Коледните празници. Игнатий Богоносец е вт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com