Отлага ли се протестът или се изчаква разсейване на полицията?*

25756
Снимки: Actualno.com/Петър Чернев

По информация на Агенция "Фокус" днешният протест срещу правителството на Пламен Орешарски се отлага. Според колегите това е казано от организатора на днешното събитие Явор Никифоров.

Репортер на Actualno.com обаче предаде, че Никифоров е заявил, че основното събитие за деня може да започне в 12:00 часа. Той е посочил, че думата "отлагане" не е точната за бъдещето на протеста днес и че се надява на 15 януари да се съберат повече хора, за да посрещнат депутатите. В 12 часа днес започва и протестът на "Атака" пред Народното събрание.

Много полиция и все още малко хора пред Народното събрание

Заради започващия след минути пореден протест с искане за оставката на правителството на Пламен Орешарски, броят на полицаите около Нар...

Явор Никифоров призна, че е имало идея днес да се прескачат загражденията около парламента, но тя е отпаднала заради големия брой полицаи и жандармеристи. За идеята Actualno.com писа още в началото на седмицата.

Като възможна мярка за граждански контрол върху изпълнителната власт Никифоров посочи въвеждането на законодателна поправка, която дава шанс едно правителство да бъде сваляно с референдум или с подписка при определен брой събрани подписи. Освен това Никифоров съобщи, че съвсем скоро протестиращите ще създадат сайт, на който всеки недоволен от правителството на Пламен Орешарски може да му даде срок да си подаде оставката. Ако кабинетът остане на власт след изтичане на срока, съответният недоволен гражданин може да предприеме реципрочни действия - например да не си плаща данъците. Не призовавам българите да не се издължават на държавата, само посочвам възможна опция на протест, уточни Никифоров.

В момента пред Народното събрание има около 50-тина протестиращи. За кратко те успяха да блокират движението пред паметника на Цар Освободител, но полицията бързо ги "изтегли" от платното. Последва и втори опит за пробив на полицейския кордон пред бул. "Цар Освободител", но неуспешен.

* Информацията е актуализирана

Два протеста в София отбелязват емблематични за България събития

Днес нови два протеста ще разбунят духовете в страната. Събитията ще се проведат в София, като организаторите преследват коренно различ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com