Почина бивш командир на Сухопътни войски

16622
Почина бивш командир на Сухопътни войски
Снимка: БГНЕС

Зам.-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов, който до юни 2014 г. беше командир на Сухопътни войски, почина. Това се е случило малко след 18 ч. днес след тежко и продължително боледуване.

Генерал-майор Ненов е един от малкото български военни с реален боен опит, отбелязва БГНЕС.

Цел номер едно на отбраната - без зависимост на въоръжаване извън ЕС и НАТО

Постепенно преустановяване на всички зависимости на българските отбранителни способности, потенциално водещи до неустойчивост на външ...

Ген. Нейко Ненов започва кариерата си в поделение в Болярово, Ямболско и в полка в Симеоновград. След това е назначен в Карлово за началник-щаб на елитната 61-ва Стрямска бригада. Следващото му назначение е като командир на 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада в Стара Загора.

През 2000 г. генералът завършва командно-щабен колеж в Карлайл, Канада. През 2002 г. преминава и 12-месечно обучение в американски колеж на Сухопътни войски в Кингстън, щата Пенсилвания.

Ген. Нейко Ненов е първият български висш офицер, заемал поста командир на Многонационалната бригада в Югоизточна Европа в Констанца през 2006 г. Бил е и началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформациите в Бидгошч.

Като командващ Сухопътните войски ген. Нейко Ненов през 2013 г. ръководи строежа на 30-километровата ограда на българо-турската граница.

Още 67 млн.лв. са нужни за отбрана, каза Ненчев

Около 67 млн.лв. не достигат за отбрана през 2015 г. Това каза военният министър Николай Ненчев пред БТВ. Все още не е ясно дали недо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com