Само за месец: Разкрити са 21 лаборатории за наркотици

1142
Само за месец: Разкрити са 21 лаборатории за наркотици
Снимка: ПЦ на МВР

От 1 до 25 август са проведени 401 специализирани полицейски операции. Задържаните лица са 612 и са разкрити 21 лаборатории за производство и отглеждане на наркотични вещества. Това заяви Димитър Кангалджиев, началник в отдел към ГДНП, във връзка със събраните данни на Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР.

Той обяви, че в Разград е разкрита лаборатория за производство на синтетични наркотици. По думите му това е най-голямата открита у нас. Лабораторията е разполагала с огромна дестилационна система, прекурсори и др. “1000 литра е задържано количество прекурсори. На територията на страната цена на килограм метаамфетамин варира между 9-12 000 евро”, поясни той.

ОЩЕ: Разбиха високотехнологична нарколаборатория в хале в Търговищко (ВИДЕО и СНИМКИ)

“Процесите по изработване на тези вещества са били в на дачен стадии. Тези лица сме пресекли в точния момент”, смята той.

Ангел Папалезов от ГДНП коментира данните, с които разполагат от началото на месец август по отношение на незаконната миграция. “Проведените специализирани полицейски операции за противодействие на незаконна миграция са 502, задържаните незаконно пребиваващи граждани на трети страни са 3698”, каза той и уточни, че задържани за такива тип престъпления лица са 406, и са образувани 220 досъдебни производства.

Илиян Рангелов, прокурор при ВКП, коментира, че създаването на Специализираното междуведомствено звено между Прокуратурата на Република България и МВР се явява в отговор на противодействието на държавата срещу определени престъпления. “Голяма част от извършените кражби и грабежи са за набавяне дори на минимални средства на наркотични вещества”, посочи той. Освен това той добави, че към тази група се добавя и шофирането след употреба на тези вещества.

ОЩЕ: Прокуратурата и МВР създадоха звено за борба с наркотиците

Според него това налага обръщането на по-сериозно внимание на тези две групи престъпления. “Звеното ще насочи дейността си освен към подобряване на оперативната дейността и разследването на този тип престъпления и към превантивната дейност”, посочи той и уточни, че предвиждат и провеждане на разяснителни кампании чрез използване на средства и материали съобразени с възрастта на учащите за фа се покаже реалния резултат от употреба на наркотични вещества.

“Звеното е натоварено със задачата да изготвя доклад за анализирания едномесечен период, в който ще бъде представена информация за брой извършени престъпления, брои досъдебни производства, брои задържани лица и др.”, обясни той.

Рангелов посочи, че по отношение на постановени и влезли в сила съдебни актове, за разглеждания период 206 обвинителни актове са внесени в съда за производство, разпространение на наркотични вещества, както и 209 за незаконна миграция.

“Забелязва се нарушен синхрон и контакт между оперативни служби и компетентни прокуратури”, посочи той и изрази надежда, че звеното ще подпомогне за разрешаване на този проблем. “Проблемите не са само в развитието на досъдебните производства. Те са комплексни”, смята Рангелов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Кой има имен ден днес, 2 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com